Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 anledningar till att verkligen inte ta hål i ditt barns öron

- 13/05/2017, 10:32 -

Har du funderat på att låta ditt barn ta hål i öronen? Då borde du verkligen läsa det här.

Det är inte helt ovanligt att föräldrar tar med sina små barn, ibland spädbarn, till frisören för att göra hål i öronen. Något som Unga Mammor-deltagaren Lina gjorde med sin nio månader gamla dotter Audrina
tidigare i år.

Här är flera anledningar till att inte pierca sina barn.

1. De har inte bestämt det själva

Små barn har svårt att uttrycka sin egen vilja, och kanske inte ens vet vad de gör.

Tänk att helt plötsligt få en nål rakt genom örat. Aj?

Bildkälla

2. De kan fastna

Små barn springer runt, klättrar, gör kullerbyttor och ja, allt sånt ni vet. Tänk då på hur många tänkbara situationer som barnen kan fasta och dra ur smycket.

3. Du har antagligen valt en oseriös piercare

Du har inte kollat in om stället som du ska ta med ditt barn till har bra recensioner och sköter hygien. Lyft huvudet, hör runt och håll koll. Risken för infektioner och skador är alldeles för hög för att du ska vilja ta ditt barn var som helst.

4. Du går till frisören – och piercar med pistol

Många väljer att gå till frisören istället för att välja ut en professionel piercare. Frisören är ofta billigare, medan en piercares priser kan tyckas allt för höga för ett barn. Hårt och rättvist: Du får det du betalar för.

De flesta frisörer har ingen kunskap om att ta hål och använder en piercingpistol. De används bland annat till öron, läpp och bröstvårtor – men skapar ofta problem.

– Det läker inte, det ger infektioner och dåliga skötselråd, dåliga smycken och felaktigt piercat många gånger, berättar Fredrik, piercare på Calm Body Modifications i Stockholm, till Nyheter24.

– Pistolen är egentligen gjord för att vem som helst ska kunna klämma dit ett smycke på någon, men det finns ju ingen som helst kunskap om hur man bör sätta saker. Bara att pierca är en örsnibb är relativt enkelt, men de används till fler ställen. Börjar man sätta högre upp i örat så kommer folk ganska ofta hit med problem.

Tips: Satsa på bra piercare med kanyl

Bildkälla

5. Du har inte koll på smycket

Smycket en har i öronen är otroligt viktigt. Fel material och fel storlek kan orsaka problem.

– Det är lättare att säga vilka material man bör sätta i. Titan och guld av en hög karat är det som är lämpligt, förklarar Fredrik.

Är det renare?

– Ja, det är ju samma material som om man går upp till SÖS och får in en skruv när något har gått av.

6. Smittorisk

Det största problemet med att använda en piercingpistol är att nålen inte kan rengöras. Det finns med andra ord en stor smittorisk.

– Ett av de stora problemen med pistol är att den inte kan steriliseras, och då är den självklara konsekvensen att den kan sprida smitta. Det är det största problemet med den, som jag ser det, säger Fredrik.

7. Öronen kan skadas allvarligt

Utan kunskap om hur man piercar kan det dessutom skada hud och muskelvävnad.

– Vi hade en tjej där brosket hade spruckit. Om man kände på hennes öra så var det av inuti, om man kan förklara det så. Hon var inte jättenöjd. Det där går inte att laga, men det var ju billigt, berättar Fredrik för Nyheter24.

Se när svenska mamman piercar sin 9 månader gamla bebis

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är det rätt att pierca barn?