Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

10 tecken på att du bör springa ifrån din partner fort som satan

- 08/08/2017, 14:04 -

Känt dig kontrollerad, ifrågasatt, liten sen du började träffa den här personen? Du kan ha råkat ut för en narcissist. Spring för livet.

Narcissisten är en person som lever för sin image som oöverträfflig. Så fort den villkoras, går det att säga att hen flippar och tar din självkänsla med sig. Att leva med en narcissist brukar beskrivas som att vara en statist i hens liv och inte en egen person. 

Genom dessa tio punkter vet du hur narcissisten lyckas manipulera och hålla kvar i dig och vilka tecken du ska hålla koll på. Det går att se på narcissisten lite som en tjuv faktiskt. Läs. 

1. HEN GÖR PÅ NÅGOT VIS ALLT TILL DITT FEL

Missade ni tåget? Du borde ha hållit koll på vad klockan var. Glömde ni mjölken? Hur kunde du inte kommit ihåg? 

Narcisissten kan på något sjukt vis till och med få hens egna fel att ligga på dig. Glömde hen sin mobil? Du vet att hen är glömsk, du borde påmint hen! 

Där stal narcissisten din självtillit. 


TT

TT


2. HEN MÅSTE VARA STÖRST, BÄST OCH VACKRAST 

Det är härligt att känna att en är med någon en blir imponerad av och ser upp till. Det här har inte narcissisten i sig för fem öre. Hen går från att säga "Jag älskar din stil" till "Varför har du på dig det där?" när hen märker att det finns fler som tycker om din stil. 

Det går inte alltså inte att vara för omtyckt, charmig eller snygg runt den här personen. Varför? Jo, då kanske hen inte hamnar i centrum. 

Du börjar anpassa dig, och där stal narcissisten din självkänsla. 

3. HEN HAR ALLTID SVAR PÅ TAL  

Hen kan svara på precis allt. Till och med när hen inte ens har svar. 

Ibland kan ni snacka om något där hen inte ens fortsätter på samma spår utan svävar iväg. Hen klarar av att göra det obemärkt genom att varva med en mörk, lugn röst och aggressiv ton. Du sitter bara där och lyssnar.

Där stal narcissisten ditt omdöme. 

4. HEN FÅR ALLT ATT VERKA SOM HEN VILL 

Eftersom att hen kan vrida och vända på allt så spelar det INGEN roll vad du gör. 

Hen sätter igång en hetsig diskussion och skapar en hotfull stämning och så fort du är med på tåget hoppar hen av och kallar dig känslig. Då har hen hunnit lägga sina känslor på dig och kan på så vis själv lugna ner sig och vara den "mogna" parten i diskussionen.

Där stal narcissisten ditt förnuft. 


Giphy


5. HEN FÅR ALLT ATT HANDLA OM HEN 

Ni är ute på stan, alla tittar på hen och alla ni går förbi är avundsjuk på hen. Du byter till en snygg profilbild, du gör det för att hen ska bli svartsjuk. Och så vidare och så vidare. 

Nämn vilken situation helst, narcissisten står garanterat i centrum för den. 

På det viset stal narcissisten din tillvaro. 

6. HEN HAR ETT OMÄTTLIGT BEHOV AV UPPMÄRKSAMHET

Tittar du inte på hen när hen lagar mat? Följer du inte hen med blicken när hen ska hämta något? Säger du inte att hen är RÅSNYGG när hen fixar sig? Råkar du få ett sms och bara sneglar lite på mobilen medan ni pratar? 

Då tycker du inte om hen nog och hen måste nu omvärdera er relation eftersom att du inte verkar fatta vilken fantastisk person du har i din närhet.  

Och med det stals din tid av narcissisten. 

7. HEN HAR ETT SJUKLIGT BEHOV AV KONTROLL 

Om du har planer hen inte är med på eller får reda på förrän i efterhand blir hen otroligt irriterad. 

Narcissisten är inte genuint sårad för att hen känner sig åsidosatt, utan mer frustrerad över att hen inte har kontroll över dig och kan då ignorera eller kritisera dig för att få din uppmärksamhet "under kontroll igen".

Där stal narcissisten dina nöjen. 

8. HEN KÄNNER SIG LÄTT HOTAD   

Hen lever för att verka spännande, mer spännande än någon du varit med. DU KOMMER ALDRIG HITTA NÅGON SOM HEN. Ingen kan överträffa narcissisten. 

Om hen känner att du tvivlar på hur fantastisk hen är kommer hen ställa sig tvivlande till vad du håller på med i livet och förklara hur hens ambitioner är så mycket större än vad en kan tänka sig. Detta för att få dig att känna att du behöver bättra på dig eftersom att hen måste få dig att jaga hens bekräftelse. 

Där stal narcissisten ditt självförtroende. 

9. HEN BLIR KRÄNKT FÖR DET MINSTA LILLA

Sa hen något du reagerade på? Du analyserar för mycket. Tyckte du inte videon hen visade var rolig? Du är tråkig. Tyckte du inte om låten hen satt på? Du kan inget om musik. Använde hen ett ord fel som du rättade för att hjälpa till? Hur kan du få för dig att du ska rätta hen när du sagt si och så många fel, si och så många gånger.

Där stal narcissisten dina goda avsikter. 

10. HEN ANKLAGAR DIG FÖR ATT GÖRA DET HEN GÖR MOT DIG 

Narcissisten kritiserar folk genom att reagera på det med ett särskilt beteende, som att snegla eller skaka på huvudet. Eller använda sig av "..typiskt såna som..", .."hatar när folk.." och så vidare. Det här är narcissistens favorit att slänga runt. 

Hen kallar ju aldrig DIG för något, men beskriver till exempel ditt beteende på personer hen menar är illa omtyckta och får dig att känna att du är "en sån" person. Om hen däremot gör något som behöver tas upp, så kommer hen med: "Har JAG någon gång kritiserat dig?", "Du säger så elaka saker ibland". Hen tar inte illa upp på riktigt, de här bråken är oftast principiella för att hen behöver styra. 

 Och där stal narcissisten din karaktär. 


Narcissisten är som hen är för att hen inte pallar med sig själv. Du behöver inte göra det. Testa att vara ifrån personen ett tag och om du känner dig "mer som dig själv igen" när du är ifrån hen – bryt. Dock ser narcissisten allt som en lek och kommer inte förstå att du lämnat oemotståndliga hen så gör det ordentligt genom att avsluta kontakten helt, annars kommer hen försöka lura in dig igen genom att bete sig som i början. 


Giphy

Du kan åtminstone springa från narcissisten. SÅ SPRING IVÄG. SNABBT. LÅNGT. Uppvisar någon du är med punkterna som tagits upp i artikeln på en extrem nivå och dessutom visar tendenser på att hen är benägen att även skada dig fysiskt? Hör av dig till:

Kvinnofridslinjen (020-50 50 50) eller terrafem.org eller killfragor.com eller rikskriscentrum.se så fort som möjligt. 

Källor: Psykologiguiden, Narcissism.se, Skilsmässa.se, Mabra.com

Känner du någon som är så här?