Här är de 4 värsta miljöbovarna i din garderob

- 17/08/2017, 10:35

Din garderob kan innehålla plastbovar som förorenar våra vatten. Vi listar värstingarna till klädesplagg som förstör miljön!

Kläder som är gjorda av syntetiska material är sällan miljövänliga att tillverka. Det kanske inte har gått någon obemärkt förbi, utan snarare är allmänt känt vi det här laget. Men, visste du att deras miljöpåverkan inte slutar där?

Varje gång du tvättar dina syntetiska plagg släpper de ifrån sig små plastpartiklar som är så pass små att de inte fångas upp av reningsverkens filter – utan istället läcker ut i vår hav och sjöar. 

Bildkälla: Pexels

Här är fyra plagg du bör se upp för:

1. Funktionella fleecetröjan

Fleece är trots sin tillsynes praktiska aura en riktigt oskön snubbe. På grund av sin luddiga struktur släpper en syntetisk fleecetröja ifrån sig mängder av mikroplaster när den tvättas i maskin och fragmenten är så pass små att 10-30 procent slinker igenom reningsverkens system. Detta i sin tur är källan till att en hel del av de plastpartiklar numera finns i våra vatten.

2. Trötta träningskläderna 

Polyester är ju som bekant det främsta syntetfibret till plagg med hög elasticitet och formbarhet. Träningskläder är ofta gjorda av just det och kräver ju minst sagt en omgång i tvättmaskinen nu och då efter ett svettigt träningspass – vilket leder till att plasterna hamnar i haven där de ställer de till med stora problem för djur som äter plasten i tron att det är mat.  

Bildkälla: Pexels

3. Skira sommarklänningen

Polyester är en av vårt vanligaste konstfiber och används även i tunna och luftiga klänningar, skjortor, blusar, kjolar och vida byxor att bära främst sommartid. Kläder av återvunnen polyester har givetvis en miljövänligare produktion men påverkar likväl hav och sjöar vid maskintvätt. Vid varje tvätt slits tygerna enligt ovan och allra värst är de nyproducerade plaggets fyra första tvättar. 

4. Alldagliga akrylkoftan

Mysiga koftor i all ära, hur de än må vara en viktig del av basgarderoben är akryl värstingarnas värsting. Det gäller såklart även vantar, mössor, halsdukar och dylika plagg att bära vintertid. Många gånger är de i form av en akrylblandning och uppblandat med ull. Förutom att materialet noppar sig lätt och blir fult efter en tvätt, är framställningen av det syntetiska textilfibret långt ifrån miljövänlig och släpper till och med ifrån sig ännu mer mikroplaster än oluddig polyester.

Tips!

För att minska mängden mikroplaster som lossnar och släppts ut kan du tvätta kläder mer sällan – förlängd livslängd på kläderna får du på köpet! Dina kläder behöver nämligen inte tvättas så ofta som du tror, det räcker många gånger med att vädra dem och punktbehandla eventuella fläckar för hand. 

När du väl tvättar i maskin ska du även se till att fylla tvättmaskinen, tvätta i lägre temperaturer än vad som rekommenderas på tvättlappens instruktioner samt skippa sköljmedlet så lossnar färre fibrer och hamnar i vattnet. 

Informationen är hämtad från Naturskyddsföreningen

Vill du veta vilka matvaror som är viktigast att byta ut till ekologiska – läs om det här

Är du även intresserad av ekologisk hudvård och makeup – läs varför du alltid ska välja det här