Har ditt ex gått vidare?
Har ditt ex gått vidare? - Foto: Pexels

Så vet du om ditt ex kommit över dig – experten: "Ett tecken"

Är du osäker på om ditt ex har kommit över dig efter att ni gjort slut? Nyheter24 pratade med Laila Dahl, par- och relationsterapeut, om hur man tar reda på om ens tidigare partner vänt blad.


Även om en relation tagit slut kan man få känslan av att ens ex inte riktigt gått vidare. Nyheter24 har pratat med Laila Dahl som är par- och relationsterapeut för att ta reda på hur man kan veta om exet vänt blad.

– När man har kommit till en punkt då man kan se tillbaka på förhållandet och känna tacksamhet för det som var bra utan att romantisera det så har man kommit långt. Att man inte heller tänker att man aldrig kommer kunna bli lycklig igen, eller bara tänker tillbaka på relationen med bitterhet och bara ser det mörka, säger Dahl till Nyheter24 och fortsätter: 

– Om ens ex börjar förhålla sig på det sättet och också säger saker som "vi hade det bra men nu är vi där vi är idag och det är okej" så kan det vara ett tecken på att ditt ex också kommit över dig eller i alla fall kommit en lång bit på vägen.

Är ni i tvåårskrisen? Så här klarar ni er igenom den

Kan man hjälpa ett ex att gå vidare?

Men finns det något man kan göra för att hjälpa ens ex att komma över en? Ja, eller man kan i alla fall hjälpa till om det är så att man har en vänskaplig relation efter uppbrottet. Har man inte det så kan "hjälpen" ofta tas på fel sätt. 

– Jag tycker generellt sätt att vi avslutar relationer för snabbt och rationellt och missar att göra ett bra avslut. Men om man har en vänskaplig relation efteråt, och OM ens ex verkar ha svårt att gå vidare, kan man fråga om det finns något man kan göra eller prata om för att hen ska få ett bättre avslut, säger hon och fortsätter: 

– Det är något jag tycker att väldigt många missar, att prata färdigt när det tar slut, eftersom det gör så ont, förstås. 

Relationsterapeuten: "Kommunikationen är viktig"

Att fråga vad personen behöver för att få sitt avslut och fråga vad som fattas för att det ska kännas bra är något som Dahl rekommenderar om man har en vänskaplig relation. 

– Ditt ex kanske till exempel känner att du inte verkar minnas alls det som var bra och då kanske hen vill veta det och på så sätt får hjälp att läka. Kommunikationen är viktig. 

Har du gjort slut med någon eller varit osäker på om det är dags att bryta med någon så kanske du har hört dina vänner säga "bryt bara, du har inte kommit över ditt ex". 

– Men om man inte har den kommunikationen måste man försöka acceptera det också, gå åt varsitt håll och behålla inom sig det som var bra. Sorg kan göra stora tomrum, men de tomrummen öppnar å andra sidan, på sikt, för något nytt i ditt liv. 

Då är det läge att göra slut med din partner: "Tänk på att..."

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.