Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Har ditt ex kommit över dig? Så vet du om hen har det

Är du osäker på om ditt ex har kommit över dig?
1 av 3

Är du osäker på om ditt ex har kommit över dig?

Shutterstock

Nyheter24 pratade med en expert om saken.
2 av 3

Nyheter24 pratade med en expert om saken.

Shutterstock

Så att du kan veta med säkerhet.
3 av 3

Så att du kan veta med säkerhet.

Shutterstock

Nyheter | 30/09/2017 18:21

Är du osäker på om ditt ex har kommit över dig? Nyheter24 pratade med en expert om saken.

Är du osäker på om ditt ex verkligen har kommit över dig? Nyheter24 har pratat med Laila Dahl som är par- och relationsterapeut för att ta reda på hur man kan veta det. 

– När man har kommit till en punkt då man kan se tillbaka på förhållandet och känna tacksamhet för det som var bra utan att romantisera det så har man kommit långt. Att man inte heller tänker att man aldrig kommer kunna bli lycklig igen, eller bara tänker tillbaka på relationen med bitterhet och bara ser det mörka, säger Dahl till Nyheter24 och fortsätter: 

– Om ens ex börjar förhålla sig på det sättet och också säger saker som "vi hade det bra men nu är vi där vi är idag och det är okej" så kan det vara ett tecken på att ditt ex också kommit över dig eller i alla fall kommit en lång bit på vägen.

Men finns det något man kan göra för att hjälpa ens ex att komma över en? Ja, eller man kan i alla fall hjälpa till om det är så att man har en vänskaplig relation efter uppbrottet. Har man inte det så kan "hjälpen" ofta tas på fel sätt. 

– Jag tycker generellt sätt att vi avslutar relationer för snabbt och rationellt och missar att göra ett bra avslut. Men OM om man har en vänskaplig relation efteråt, och OM ens ex verkar ha svårt att gå vidare, kan man fråga om det finns något man kan göra eller prata om för att hen ska få ett bättre avslut, säger hon och fortsätter: 

Bildkälla: Shutterstock

– Det är något jag tycker att väldigt många missar, att prata färdigt när det tar slut, eftersom det gör så ont, förstås. 

Att fråga vad personen behöver för att få sitt avslut och fråga vad som fattas för att det ska kännas bra är något som Dahl rekommenderar om man har en vänskaplig relation. 

– Ditt ex kanske till exempel känner att du inte verkar minnas alls det som var bra och då kanske hen vill veta det och på så sätt får hjälp att läka. Kommunikationen är viktig. 

Har du gjort slut med någon eller varit osäker på om det är dags att bryta med någon så kanske du har hört dina vänner säga "bryt bara, du har inte kommit över ditt ex". 

– Men om man inte har den kommunikationen måste man försöka acceptera det också, gå åt varsitt håll och behålla inom sig det som var bra. Sorg kan göra stora tomrum, men de tomrummen öppnar å andra sidan, på sikt, för något nytt i ditt liv. 

TV: Sju meningar du borde hålla koll på om din partner säger

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du i en relation?