Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Åttaårig flicka fick skilja sig

Nyheter | 01/05/2009 10:02

Kommer Saudiarabien sätta stopp för barngiftermål?

SAUDIARABIEN. Det uppmärksammade fallet har fått kungadömet att omvärdera sina konservativa åsikter. Enligt landets högsta religiösa auktoritet (läs högsta domstol) är det inte olagligt att gifta sig med en person under 15 år. Men detta kan komma att ändras.

Mamman till den åttaåriga flicka har tidigare sökt skilsmässa för sin dotter. Men båda gångerna har domaren avslagit hennes önskan. Enligt domaren får flickan själv söka skilsmässa efter att hon nått puberteten. Men till slut fick mamman igenom sin vilja.

Uppgörelsen gjordes utanför domstol. Och skilsmässan trädde i kraft när den godkändes av en ny domare i staden Unaiza.

Sedan kung Abdullah, förra året, tillsatte en kvinnlig minister har fler kritiska röster höjts mot barnäktenskap. Att barnäktenskap helt förbjuds tros dock inte bli aktuellt.

Bland annat har en muslimsk student, Mohsen al-Obaikan, offentligt krävt att lagen måste ändras så att personerna är myndiga innan de får gifta sig.

Och landets justitieminister har sagt att han vill sätta stopp för pappornas kontroll över vem dottern gifter sig med. Det har nämligen lett till att män ofta använder sina döttrar för att reglera skulder. Så också i detta fall.

50-åringen, som var gift med den lilla åttaåriga flickan, var nämligen bästa vän med pappan och hade lånat ut en större summa pengar till honom. Eftersom pappan inte kunde betala fick mannen gifta sig med dottern, skriver The Telegraph.

Äktenskapet rönte stor internationell uppmärksamhet och kritik från bland annat FN.

Skrivet av: