Delfiner försökte begå barnamord

Guyanadelfiner visar mördarinstinkter som aldrig skådats tidigare.


Djurvärlden skakas av en delfinhändelse som aldrig tidigare skådats. Vuxna guyanadelfiner har nämligen setts försöka döda kalvar av samma art.

Även om denna typ av barnamord är vanlig bland andra däggdjursarter är det ytterst sällsynt inom valgruppen cetacea, där delfinen ingår.

Tidigare har bara två fall lokaliserats och då gällde det flaknosdelfiner. Den senaste händelsen, med guyanadelfiner, visar att beteendet kan vara mer omfattande än så, skriver BBC Earth News.

Forskare vid universitet i Valdivia, Chile, och i Rio de Janeiro, Brasilien, har tittat närmare på en händelse från december 2006. En grupp av sex vuxna guyanadelfiner närmade sig en delfinmamma med hennes nyfödda kalv.

Två delfiner separerade mamman och kalven åt. Mamman gjorde motstånd, försökte fly och skadades svårt av anfallarna, som rammade henne. Medan mamman spelade död genom att flyta på rygg, rammade två delfiner kalven och höll den under vatten i ett försök att döda den.

Även om forskarna hittade mamman kunde kalven aldrig siktas igen.

– Vi tror att skadorna som den nyfödda kalven fick från de andra delfinerna var dödande, skriver forskarna i en rapport, enligt BBC Earth News.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!