Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Obamas kramtrend förbjuds i USA

- 29/05/2009, 07:27 -

Elever på amerikanska skolor förbjuds att kramas sedan kramandet spårat ur.

Kram hit, kram dit. Vänner kramas, främlingar kramas och man gruppkramas. Idrottare kramas. Musiker gör hiphopkramen. Den nya kramtrenden sköljer över USA. Och det är den nye presidenten Barack Obama som är initiativtagare till vad många rektorer anser är rena pesten. Nu har flera skolor förbjudit kramandet på ett eller annat sätt.

– Det var helt meningslöst kramande. Alla stod i korridorerna och kramades. Och det skedde inte bara på morgonen, utan under hela dagen, säger Noreen Hajinlian, rektor för gymnasieskolan George G. White i Hillsdale, New Jersey.

Tresekundersregel

I vissa skolor har man ett modifierat förbud. Eleverna får inte kramas mer än tre sekunder. Längre kram än så är onödigt menar man. Men trots förbuden fortsätter kramandet. Det är en del av ungdomarnas livsstil menar man.

– Vi är inte rädda, vi hoppar helt enkelt in och kramas, säger gymnasieeleven Danny Schneider till NY Times.

Kramandet har gått så långt att de som inte gör det blir utstötta.

–Om någon väljer att inte krama någon eller aldrig kramas så kommer andra att kanske bli försiktiga och tro att de är lite konstiga, säger Gabrielle Brown som pluggar på Fiorello H. LaGuardiaManhattan.

Ny generation

Eleverna menar att kramandet är en del av den nya generationen.

– Det är så vi hälsar numera, säger Katie Dea som går i åttonde klass på Claire Lilienthalskolan i San Fransisco.

Just Obamas kramande är ständigt återkommande. Myten Obama är USA:s viktigaste person för tillfället. Allt han gör kopieras och beundras. Därav krammanin som råder bland den nya generationen. Man har kommit långt ifrån Ronald Reagans konservativa USA menar sociologen Amy L. BestGeorge Mason University.

– Gränserna kring beröring av andra har utan tvekan förändrats i amerikansk kultur. Vi visar upp våra kroppar allt mer och samtidigt tillåter vi andra att röra våra kroppar mycket mer, säger hon.

Kanske är kramandet en bra trend. Fler kramar, mer kärlek och färre krig. Det är nog inte många i USA som skulle protestera mot det.

Obama kramar Clinton

Skrivet av: