Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Förtidspension en hälsofara

- 02/07/2009, 16:02 -

Sjukskrivna och förtidspensionerade har sämre allmänhälsa än de som jobbar.

Att förtidspensionera sig kan ses som ett bra alternativ när kroppen eller själen inte orkar längre, men enligt nya undersökningar bidrar långvarig sjukskrivning till sämre hälsa.

Allmänläkaren Thorne Wallman följde vid sidan om sitt jobb människor från hela Sverige, och utifrån dem har han skrivit en avhandling om de medicinska konsekvenserna av förtidspensionering.

– Det innebär stora kostnader för samhället och de medicinska effekterna av förtidspension är osäkra, säger Wallman till Dagens Hälsa.

1 900 av de 12 000 som deltog i undersökningen blev förtidspensionärer, och jämfört med de andra deltagarna rapporterade de om lägre livskvalitet och mindre fritidsaktivitet. Och både män och kvinnor som förtidspensionerat sig hade två till tre gånger högre dödlighet än de i samma ålder och av samma kön.

I Sverige är cirka tio procent av arbetskraften förtidspensionerad, och ungefär fyra procent är sjukskrivna.

Det är ännu oklart om det är enbart den bakomliggande sjukdomen eller även livet som förtidspensionerad som bidrar till de negativa konsekvenserna, och mer ingående undersökningar bör göras innan man kan vara säker på sambandet.

Skrivet av: