Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Var femte med sjukersättning fuskar

Nyheter | 17/02/2009 14:31

Det visar en riktad kontroll som Försäkringskassan genomfört i 600 ärenden.

Var femte person med förtidspension som granskades hade fått sin ersättning felaktigt, visar en kontroll som Försäkringskassan genomfört.

– Det är inte acceptabelt,, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m).

En granskning av 600 ärenden visade att drygt 350 000 kronor betalats ut i felaktiga bidrag.

Personerna i undersökningen hade deklarerat en inkomst på 100 000 kronor eller mer under 2005, trots att de vid tillfället hade sjukersättning, utan att anmäla ändrade förhållanden till Försäkringskassan.

Totalt handlar det om 45 miljoner kronor som betalats ut felaktigt. I 72 ärenden har en polisanmälan gjorts, enligt Försäkringskassan.

– Fusket rör mycket pengar, konstaterar Birgitta Målsäter, försäkringsdirektör på Försäkringskassan.

– De har ju dels haft inkomster på över 100 000 kronor och en sjukersättning på heltid. Det är absolut oacceptabelt.

Med de gamla reglerna för förtidspension krävdes en tydlig förändring av arbetsförmågan för att Försäkringskassan skulle dra in sjukersättningen.

Från årsskiftet gäller nya regler som säger att personer som fått en sjukersättning beviljad före den 1 juli 2008 får arbeta och tjäna upp till 42 800 kronor innan sjukersättningen räknas av. Men då måste man ansöka om det.

Det går att fuska även med de nya reglerna.

– Det är inte acceptabelt. Samtidigt kan jag se att det finns personer som har sjukersättning som har en arbetsförmåga. Det är den vi vill stimulera med de nya reglerna: Att människor ska våga arbeta, utan att riskera att förlora sin ersättning, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m).

Hon konstaterar samtidigt att det är svårt att uppnå ett fusksäkert system.

– Vi måste ständigt ha en kontrollfunktion. Men det handlar också om attityder. Folks attityder, tycker jag, borde vara att vi ska handskas väl med skattebetalarnas pengar.

De riktade granskningarna ska fortsätta under detta år.

Skrivet av: