1 av 2
2 av 2

Munk på skateboard får nätet att gå i taket

Buddhistisk munk som rullar på bräda rör upp känslorna runt om i världen. Ska inte munkar hålla på med meditation och kung fu?


DAFUTEMPLET, MOUNTAIN EMEI. De ska först ha publicerats på forumet Leshan, en kinesisk elektronisk anslagstavla. En buddhistmunk i en grå kåpa som vrider benen i otaliga varv runt sin egen axel - rullande på en skateboard.

Och snart spreds de över hela världen - och väckte överallt samma förundran.

Är det verkligen okej för en munk att åka bräda?

Bilden av munkar som ber en stillsam bön mest hela tiden och smyger fram med ett tjänstvilligt, harmoniskt leende på läpparna rimmar illa med att åka bräda.

Skateboarden framkallar mer bilden av en hormonstinn tonårsgrabb som rusar upp och ner för en ramp i parken.

Bilderna togs, enligt uppgift, av en nätanvändare med nicket Pianist på sjön. Bilderna togs i templet Daifu på Mountain Emei och "pianisten" publicerade dem online för att uttrycka sin förvåning.

Och många fler häpnade.

- Munkar borde söka stillhet och att åka skateboard är så motstridigt buddhistiska principer, sa en förbryllad nätanvändare.

Men munkarna själva är helt okej med skateboardmarodörer i den perfekt harmoniserade - och andaktsfullt tysta - miljö vi västerlänningar associerar med buddhistkloster.

- Munkarnas liv har tolkats fel av film och teveserier i många år. Vi spelar badminton, spelar pingis och åker bräda på vår fritid.

- Och det är inte ovanligt att vi använder mobiltelefon och datorer för att sprida buddhistisk sutra, svarar en representant för munkarna på kritiken.

På Dafutemplet är den hetaste trenden annars att vara intellektuell. De har kurser i redovisning, management, IT och engelska, skriver Western China Metropolis Daily.

- Buddhistmunkar bär ansvaret för att sprida den buddhistiska läran. Men i dag finns det så många sätt att uträtta sina plikter på - och det kräver att vi tillgodogör oss modern teknik, säger munken.

Men medger också att det går lite stick i stäv med grundläggande buddhistiska principer att vara "trendig".

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!