Råttorna är tillbaka i Hameln

- 19/11/2008, 21:00 -

I sagan räddade en råttfångare staden 1284. Nu är gnagarproblemet tillbaka.

Legenden säger att den tyska staden Hameln var översvämmad av råttor sommaren 1284. En man som påstod sig vara råttfångare erbjöd stadens befolkning sina tjänster.

Råttfångaren tog fram sin flöjt och lurade med sitt flöjtspel ner råttorna i floden Weser, där de dog. Det var då de snåla Hamelnborna begick sitt stora misstag: de vägrade betala råttfångaren. Han lämnade staden full av vrede, för att återvända några dagar senare. När stadsborna bänkade sig i kyrkbänkarna under en gudtjänst tog han åter fram sin flöjt. Hans spelande lurade med sig stadens barn in i en grotta utanför staden, där de försvann.

De Hamelnbor som tror på legenden har nu anledning att vara rädda. Enligt BBC har Hameln åter invaderats av råttor, 724 år sedan händelsen som har gjort staden känd världen över. I en övergiven kolonilott i utkanten av staden har Hamelns råttor hittat ett himmelrike med gott om matrester och skräp att kalasa på.

Thomas Wahmes, talesman på Hamelns kommun, säger att råttproblemet har "exploderat", men att det är svårt för myndigheterna att ingripa eftersom kolonilotterna är privat egendom.

– Vi måste ta oss an råttorna direkt på plats, säger Thomas Wahmes till BBC.

Nån råttfångare som är ledig?

Tecknat: Råttfångaren i Hameln:

Skrivet av: