Råttorna är tillbaka i Hameln

I sagan räddade en råttfångare staden 1284. Nu är gnagarproblemet tillbaka.


Legenden säger att den tyska staden Hameln var översvämmad av råttor sommaren 1284. En man som påstod sig vara råttfångare erbjöd stadens befolkning sina tjänster.

Råttfångaren tog fram sin flöjt och lurade med sitt flöjtspel ner råttorna i floden Weser, där de dog. Det var då de snåla Hamelnborna begick sitt stora misstag: de vägrade betala råttfångaren. Han lämnade staden full av vrede, för att återvända några dagar senare. När stadsborna bänkade sig i kyrkbänkarna under en gudtjänst tog han åter fram sin flöjt. Hans spelande lurade med sig stadens barn in i en grotta utanför staden, där de försvann.

De Hamelnbor som tror på legenden har nu anledning att vara rädda. Enligt BBC har Hameln åter invaderats av råttor, 724 år sedan händelsen som har gjort staden känd världen över. I en övergiven kolonilott i utkanten av staden har Hamelns råttor hittat ett himmelrike med gott om matrester och skräp att kalasa på.

Thomas Wahmes, talesman på Hamelns kommun, säger att råttproblemet har "exploderat", men att det är svårt för myndigheterna att ingripa eftersom kolonilotterna är privat egendom.

– Vi måste ta oss an råttorna direkt på plats, säger Thomas Wahmes till BBC.

Nån råttfångare som är ledig?

Tecknat: Råttfångaren i Hameln:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.