Skyltdockans kropp blir din egen

En ny svensk studie visar att vi vid en hotfull situation inte kan skilja vår egen kropp ifrån en skyltdocka.


Med specialkamera får försökspersoner se en skyltdocka eller en annan persons kropp i sitt synfält som utsätts för fysiska hot. Testerna visar att omkring 80 procent av försökspersonerna reagerar som om det vore deras egen kropp. Det är hjärnforskare vid Karolinska Institutet i Stockholm som har drivit studien och fått fram resultaten.

– Genom att skapa en sådan här illusion av att en annan persons kropp, eller en skyltdockas kropp blir ens egen så lär vi oss mer om hur vår hjärna känner igen vår egen kropp i vardagen, säger Henrik Ehrsson som är läkare och forskningsledare vid Institutionen för neurovetenskap, till Ekot i Sveriges Radio.

Upptill till 80 procent av de 150 försökspersonerna uppfattar skyltdockan eller den andres kropp som sin egen.

Forskningsledaren kallar studien för "nyfikenhetsforskning", men menar samtidigt att de kan vara mycket användbar för att förstå smärta och för att ta fram smärtbehandling. Genom experimenten kan man bättre förstå hur kroppen reagerar vid hot, utan att behöva utsätta den för veritabel smärta.

– I vissa av de här experimenten så hotar vi kroppen och mäter hur mycket man svettas. Då tar vi en kniv också drar vi över magen på dockan eller nära handen på den nya kroppen. Då får man ett svettpåslag men bara om man känner den här illusionen starkt, att den nya kroppen är ens egen kropp, säger Henrik Erhsson.

Forskarteamet försöker förstå hur hjärnans bild av den egna kroppen konstrueras och förändras. Nästa steg blir att mäta den exakta hjärnaktiviteten i en viss del av hjärnan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".