Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skyltdockans kropp blir din egen

Nyheter | 03/12/2008 06:31

En ny svensk studie visar att vi vid en hotfull situation inte kan skilja vår egen kropp ifrån en skyltdocka.

Med specialkamera får försökspersoner se en skyltdocka eller en annan persons kropp i sitt synfält som utsätts för fysiska hot. Testerna visar att omkring 80 procent av försökspersonerna reagerar som om det vore deras egen kropp. Det är hjärnforskare vid Karolinska Institutet i Stockholm som har drivit studien och fått fram resultaten.

– Genom att skapa en sådan här illusion av att en annan persons kropp, eller en skyltdockas kropp blir ens egen så lär vi oss mer om hur vår hjärna känner igen vår egen kropp i vardagen, säger Henrik Ehrsson som är läkare och forskningsledare vid Institutionen för neurovetenskap, till Ekot i Sveriges Radio.

Upptill till 80 procent av de 150 försökspersonerna uppfattar skyltdockan eller den andres kropp som sin egen.

Forskningsledaren kallar studien för "nyfikenhetsforskning", men menar samtidigt att de kan vara mycket användbar för att förstå smärta och för att ta fram smärtbehandling. Genom experimenten kan man bättre förstå hur kroppen reagerar vid hot, utan att behöva utsätta den för veritabel smärta.

– I vissa av de här experimenten så hotar vi kroppen och mäter hur mycket man svettas. Då tar vi en kniv också drar vi över magen på dockan eller nära handen på den nya kroppen. Då får man ett svettpåslag men bara om man känner den här illusionen starkt, att den nya kroppen är ens egen kropp, säger Henrik Erhsson.

Forskarteamet försöker förstå hur hjärnans bild av den egna kroppen konstrueras och förändras. Nästa steg blir att mäta den exakta hjärnaktiviteten i en viss del av hjärnan.

Skrivet av: