Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

En nysning kan smitta 150

- 05/12/2008, 16:10 -

Om du är sjuk och nyser så kan du smitta hela 150 personer.

En häftig nysning på ett fullpackat tåg kan smitta 150 personer med förkylning under bara fem minuter.

En nysning ger ifrån sig cirka 100 000 små droppar som färdas 144 kilometer i timmen. Om smittodropparna inte landar på passagerare, så hamnar de istället på handtag, säten och andra platser i tåget som konstant kommer i kontakt med händer.

Forskare från Lemsip Max All in One genomförde en studie på 1300 arbetare, varav 99 procent hade drabbats av minst en förkylning förra vintern.

Resultaten analyserades av experten Roger Henderson, som räknade ut att tio procent av alla som åker kollektivt kommer utsättas för ett smittat område från bara en nysning.

– Vi kan inte undvika bakterier men vi kan göra en hel del för att stoppa dem från att spridas. Tänk på andra innan du nyser utan näsduk, säger forskaren Hanna Nowak, enligt Mirror.

Det är framförallt män som är de värsta smittospridarna. En av tre män bär nämligen inte på en näsduk, medan 81 procent av kvinnorna gör det, skriver Mirror.

Skrivet av: