Kulmen nådd för bakterieutbrott

Totalt har 29 som testats positivt och det finns dessutom tre misstänkta fall.


Bakterieutbrottet på Varbergs sjukhus kan ha nått sin topp.

När mellan 90 och 95 procent av proverna tagna på 250 patienter hade analyserats i dag, fanns bara tre ytterligare drabbade av de multiresistenta bakterierna VRE.

Totalt är det nu 29 som testats positivt och det finns dessutom tre misstänkta fall.

– Jag tror vi har sett kulmen nu, säger chefsläkare Carina Forsberg till TT.

På två avdelningar är det sedan tidigare intagnings- och besöksförbud. Även på BB-avdelningen råder besöksförbud, förutom för pappor och syskon.

– Den avdelningen är ren och vi vill inte ha in en smitta där, säger Carina Forsberg.

En av de stängda avdelningarna är ortopeden och där ställdes på måndagen fem operationer in. Man har också beslutat att skjuta på planerade operationer som kan vänta. Akuta ingrepp kommer däremot att göras.

Även en kirurgisk och en medicinsk operation ställdes in på måndagen.

Hur länge inskränkningarna kommer att pågå, vet ingen i dag.

– Vi kommer att fortsätta att odla prover varje dag och jag tror att vi kommer att få ströfall ganska lång tid framöver, säger Carina Forsberg, som inte kan uppskatta hur många prover som kommer att tas totalt.

En plan för skärpta hygien- och städrutiner på sjukhuset ska också arbetas fram.

Ingen av de som testats positivt har fått några symptom på grund av VRE, som står för vancomycinresistena enterokocker och betecknar läkemedelsresistens hos en hel grupp bakterier.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

1 timme sedan
Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.