Barn som ljuger blir mer framgångsrika

Ny forskning visar att barns förmåga att blåneka och ljuga som hästen travar är tidiga tecken på framgång senare i livet.


Kan man dra en lögn redan som tvååring är det ett tecken på att hjärnan utvecklas snabbt och att man ligger bra till för framgångar senare i livet.

Det visar en ny kanadensisk studie från universitetet i Toronto.

– Föräldrar behöver inte oroa sig om deras barn drar en nödlögn, säger doktor Kang Lee, chef på institutionen för barnpsykologi vid Torontouniversitetet, som lett forskningsprojektet.

Ju mer trovärdig lögnen är desto snabbare i hjärnan blir man i vuxen ålder, visar forskningen.

Dessutom utvecklas den "exekutiva funktionen" - förmågan att skapa en trovärdig lögn genom att hålla sanningen i bakhuvudet och inte sväva iväg för mycket.

– Nästan alla barn ljuger. De som utvecklas bättre kognitivt ljuger bättre eftersom de kan dölja sina spår. De kan bli bankirer i vuxen ålder, säger doktor Kang Lee till Telegraph.

Doktor Lee och hans team har undersökt 1 200 barn mellan två och sexton år gamla.

En majoritet av de tillfrågade ljuger då och då.

Redan vid två års ålder ljuger 20 procent av alla barn, men den siffran stiger till 50 procent vid tre års ålder och nästan 90 procent vid fyra.

Den mest luriga åldern är tolv, enligt forskarna. När man uppnått den aktningsvärda åldern ljuger nästan alla barn.

Det intensiva ljugandet avtar dock i 16-årsåldern där "bara" 70 procent av de tillfrågade ljuger.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.