Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Omdebatterad EU-toa övertäckt

Nyheter | 20/01/2009 15:53

Bulgarer i Bryssel slipper nu se sitt land avbildat som en huktoa.

Bulgarer i Bryssel slipper nu se sitt land avbildat som en huktoa. EU:s ordförandeland Tjeckien lyssnade på protesterna och har hängt upp ett svart skynke över toan på det omdiskuterade konstverket.

Bulgarien har känt sig förödmjukat av Tjeckiens konstverk Entropa, en jättemosaik som avbildar EU-länderna lite vanvördigt och leker med fördomar. Landet lämnade in ett officiellt klagomål och krävde att toan skulle tas bort från verket, som hänger i entrén till rådsbyggnaden Justus Lipsius, där EU-ländernas ministrar har sina möten.

På tisdagsmorgonen hade bulgarerna blivit bönhörda. Bilden hade visserligen inte tagits bort, men täckts över.

Normalt sett brukar inte utsmyckningarna som varje nytt ordförandeland hänger upp väcka någon större uppmärksamhet. Men sedan Entropa avtäcktes står det alltid klungor av folk och tittar och kommenterar.

De kan till exempel fundera på varför Sverige avbildas som en Gripenvinge inslagen i ett Ikeapaket. Eller om det verkligen döljer sig en turban i kartbilden över Danmark, helt byggd i lego. Och liknar inte det tyska motorvägsnätet ett hakkors?

Konstnären David Cerny väckte också uppmärksamhet eftersom han gjort alla bilderna själv, trots att han hade lovat att engagera konstnärer från alla 27 EU-länderna. Han hittade bara på konstnärsnamn, väl medveten om att han skulle bli avslöjad. För att mildra den tjeckiska regeringens besvikelse över bluffen har han inte använt några av de pengar han fick för uppdraget, utan tänker betala tillbaka dem.

Skrivet av: