Grisar har också känslor

- 31/07/2010, 11:10 -
Grisar som mår bra blir mer optimistiska.

Grisar som mår bra blir mer optimistiska.

Patrik Lundin / SvD / SCANPIX

En ny studie visar att grisar föredrar lyx. Och att de påverkas känslomässigt av sin miljö.

Grisar kan vara på optimistiskt eller pessimistiskt humör - beroende på hur de behandlas. Djur som får breda ut sig i "lyx" reagerar sannolikt mer positivt på nya erfarenheter än de som hålls under mer påvra förhållanden.

Det visar en ny studie, genomförd av forskare vid universitetet i Newcastle, skriver Daily Mail.

Forskarna hoppas att studien, som visar att grisar har komplexa känslor i registret, påverkar djurhållningen.

Forskarlaget, som leds av doktor Catherine Douglas, använder en teknik för att "fråga" grisarna om de mår bra eller dåligt som en konsekvens av levnadsförhållandena.

I ett experiment, som påminner om Pavlovs hundar, fick grisarna lära sig att associera en ton på ett klockspel med en belöning - ett äpple - och en hundträningsklicker med något milt obehagligt. I det här fallet en prasslande plastpåse.

Hälften av grisarna placerades i en svinstia med guldkant: mer utrymme, mer halm och leksaker - medan de andra fick nöja sig med en trång och tråkig stia.

Teamet spelade därpå upp ett tvetydigt gnisslande ljud och studerade grisarnas reaktioner.

– Grisarna i den "lyxiga" miljön förhöll sig optimistiskt till det nya ljudet och närmade sig, i tron att det innebar en belöning, säger Catherine Douglas.

– Men grisarna i den tråkiga miljön var pessimistiska och närmade sig inte ljudet i rädsla för att det kunde vara plastpåsen, säger hon till Daily Mail.

Det är ett exempel som har sina direkta motsvarigheter också hos människor, menar doktor Douglas.

– Om du har en dålig dag och du hör en tvetydigt signal som att din chef ropar på dig till sitt kontor är det första du tänker: "vad har jag gjort för fel?".