Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mexikansk ö borta

Nyheter | 12/02/2009 07:07

Den 80 kvadratkilometer stora ön har varit försvunnen i över tio år.

Bermejaön utanför Mexikos kust låg i ett område som var rikt på olja. Den markerade också gränsen mellan mexikanskt och internationellt vatten. Men någon gång i mitten på 1990-talet försvann den.

Bermejas försvinnande uppmärksammades nyligen i samband med utställningen "Var är ön Bermeja?", som öppnat i kongresshuset i Mexiko City.

Försvinnandet är ett mysterium. Inget vet helt säkert vart ön tagit vägen, men parlamentsledamoten Elas Cárdenas har två teorier. Antingen kan växthuseffekten fått havsnivån att stiga vilket dränkt ön. Hans andra teori är av det mer kontroversiella slaget.

– Den andra teorin är att den sprängts av CIA. Detta så att USA skulle få överhanden i förhandlingar om oljetillgångar i området Hoyos de Dona, menar Cárdenas, enligt Navegalo.

Mexikos politiker kräver nu ett svar från presidenten Felipe Calderon, och kräver att man löser mysteriet, skriver Space Daily.

Flera av landets senatorer sade i ett uttalande att man avvisar teorin om att ön skulle ha dränkts.

"En naturkraft så stark att den kan sänka en ö äger inte rum utan att någon märker. Speciellt inte när ön är belägen i ett högst oljerikt område", stod det i uttalandet.

Skrivet av: