Förälska dig på kemisk väg

Forskare hävdar att kärlek kan simuleras.


Larry Young är forskaren som under lång tid har studerat den kärleksfulla präriesorken hävdar nu att man kan påverka kärlek på konstgjord väg.

Han berättar att:

- Vi kan redan simulera djur att fästa sig vid varandra. På samma sätt kan vi manipulera kemin i hjärnan och förändra känslor, säger Larry Young, professor vid Yerkes National Primate Research Center vid Emory universitetet.

Han menar på att präriesorkens känsloliv inte är helt olikt människans. Det monogama beteendet, som de även delar med människan, är annars väldigt sällsynt i naturen.

Young och hans grupp ligger bakom en rad studier där de lyckats koppla sorkarnas fallenhet för att leva monogamt till hur det hänger ihop med hormonerna vasopressin och oxytocin.

När en präriesorkshanne parar sig med en hona frigörs vasopressin i hans hjärna. Detta får hansorken att binda sig emotionellt vid honan. Samma sak händer om forskarna i stället sprutar ämnet direkt in i sorkens hjärna. Hos honorna har hormonet oxytocin motsvarande effekt.

Försök på människor visar att oxytocin påverkar beteendet. Studier har visat att människor agerar mer tillitsfullt och blir mer godtrogna i spel om de får oxytocin i nässprej. Andra forskare har studerat pars benägenhet att bråka och funnit att det minskar om försökspersonerna får en dos oxytocin, skriver Dagens Nyheter.

På nätet säljs självklart redan preparat i parfymform som sägs öka möjligheterna att locka till sig en partner. Den verksamma substansen sägs vara oxytocin. Larry Young ställer sig skeptisk till dessa preparat, då han menar att en parfym når inte hjärnan och därför inte har en chans att fungera.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!