Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Amfetamin för adhd-barn rekommenderas

Nyheter | 25/01/2009 13:25

Experter i EU anser att fördelarna överväger nackdelarna.

Europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommitté (CHMP) har utrett användning av centralstimulerande metylfenidat på barn och ungdomar med adhd - som ger koncentrationssvårigheter och aktivitetsstörning. CHMP anser att nyttan överväger riskerna om medicinerna används som avsetts.

Trots att metylfenidat och amfetamin har en annorlunda moleklystruktur är bägge centralstimulerande och kan ge en snarlik effekt.

Men medicineringen är omstridd. Medicinerna, som i Sverige säljs som produkterna Concerta och Ritalin, är beroendeframkallande och vetenskapliga studier tyder på att de kan ge högt blodtryck, hjärtrelaterade sjukdomstillstånd, sömnstörningar, psykoser, depressioner, manier, självmordstankar, vikt- och längdökning och att de kan vara farliga i kombination med alkohol.

Råd för behandling

Läkaresällskapet och Folkhälsoinstitutet har också varnat för att förskrivningsrätten av medicinerna kan missbrukas.

CHMP slår nu fast att alla adhd-mediciner i EU som innehåller metylfenidat i sin produktinformation ska kompletteras med rekommendationer för behandlingen. Detta ligger i linje med vad svenska Läkemedelsverket nyligen rekommenderade för farmakologisk behandling av adhd. Alla patienter ska före behandling undersökas för högt blodtryck eller andra kardiovaskulära sjukdomstillstånd. Frågor ska också ställas om sjukdomarna finns i familjen.

Under behandlingen ska också regelbundna kontroller göras av blodtryck och hjärtfrekvens.

Avbrott varje år

Vidare ska en noggrann bedömning göras av patientens psykiska tillstånd före behandling. Och även detta område ska följas noga under behandling. Även utvecklingen av patientens vikt och längd ska följas. Eftersom långtidseffekterna av användning av metylfenidat ännu är oklara anser CHMP också att medicineringen ska omprövas i årliga behandlingsavbrott.

Det här säger BBC om det verksamma ämnet metylfenidat:

Skrivet av: