Från handväskehund till blodhund - chihuahuan är redo, är du?
1 av 4
Från handväskehund till blodhund - chihuahuan är redo, är du? - Foto: Clay Jackson
Rasen kommer från en av de största delstaterna i Mexiko.
2 av 4
Rasen kommer från en av de största delstaterna i Mexiko. - Foto: Raquel Cunha
Svenska bloggare gillar chihuahua hundar.
3 av 4
Svenska bloggare gillar chihuahua hundar. - Foto: Stella Pictures
Chihuahuacirkeln vill inte att hunden ska ses som en accessoar, den vill ju använda huvudet också.
4 av 4
Chihuahuacirkeln vill inte att hunden ska ses som en accessoar, den vill ju använda huvudet också. - Foto: Rob O'Neal/AP/Scanpix

Nu kan Chihuahuan bli blodhund

Säga vad man vill om den lilla råttan, förlåt, vi menar hunden. Nu kan chihuahuan bli blodhund.


Chihuahua
Chihuahua är en sällskapshund vars hemland är Mexiko. Den är ansedd som den minsta av världens hundraser. Man tror att dessa hundar levde i vilt tillstånd men att de vid tiden för toltekernas civilisation fångades in och blev hemmahundar.

Det finns fördomar om chihuahuan. Den skäller, är liten och rädd och så skäller den. Handväskehunden som blivit en viktig accessoar i en bloggares liv är lätt att råka trampa på. Men nu är det Chihuahuacirkeln som sätter ner foten en gång för alla. 

– Många fördomar grundar sig i storleken på hunden och folk bryr sig heller inte om att uppfostra sina hundar, säger Ellinor Klingborn Oldenvik, sekreterare vid rasklubben Chihuahuacirkeln och uppfödare av rasen.

– Köpare har frågat om det går att lära den att gå på låda inomhus i stället för att bli rastad och då frågar jag tillbaka om de någonsin skulle undra det om en schäferhund, säger Klingborn Oldenvik som tycker att frågan är befäng. 

Chihuahuahundar vill också använda huvudet, menar rasklubben. Därför anordnas nu viltspårskurser för de små liven där de får spåra klöv i skogen och nosa blodspår, i norrländska Måttsund. 

Från handväska till skog, det är ett steg i rätt rikting, tycker Ellinor Klingborn Oldenvik.

– Chihuahuan är Sveriges mest registrerade hundras, om vi slår ihop den korthåriga och den långhåriga alltså, säger hon och fortsätter:

– Då är det bra om folk får upp ögonen och inser att det är en hund och inte en accessoar. 
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!