Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Livsmedelsverket utreder dödsfallen med koppling till energidryck

- 21/11/2012, 10:43 -
Energidrycker kan bli din död. Fler fall om personer som dött till följd av energidrycker har nu uppmärksammats i USA.

Energidrycker kan bli din död. Fler fall om personer som dött till följd av energidrycker har nu uppmärksammats i USA.

Janerik Henriksson / Scanpix

Under de senaste fyra åren har sammanlagt 13 amerikanska personer rapporterats döda, där en energidryck är en misstänkt orsak. Detta har fått Livsmedelsverket att agera

USA. Ta det lugnt med energidryckerna eller undvik dem helt för att vara på den säkra sidan. Förra månaden registrerades fem dödsfall med koppling till energidrycken Monster Energy, hos den amerikanska livsmedelsmyndigheten.

Samtidigt ska runt 90 personer, med koppling till samma dryck, ha drabbats av livshotande skador som krampanfall och hjärtattacker och i ett fall även missfall, enligt Metro.

Under fyra år har livsmedelsmyndigheten mottagit rapporter om 13 döda personer med möjliga kopplingar till energidrycken "5-hour energy". 

The New York Times kommer med uppgifterna om de rapporterade incidenterna efter att ha begärt ut myndighetens ärenden de senaste åren gällande energidrycker.

Drycken "5-hour energy" som nu misstänks ha skördat tretton liv, finns enbart till försäljning i USA och även tillgänglig på nätet för den som bor utanför landet.

– Vi tar alla rapporter om ofördelaktiga incidenter på fullaste allvar. Vi är strängt reglerade av och följer US Food and Drug Administrations (den amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket) regler för god tillverkningssed, det säger Elaine Lutz vid Living/Essentials som distribuerar drycken, till Metro.

Svenska Livsmedelsverket kommer nu att utreda om maxgränsen för koffein i produkter och beslutet kommer grunda sig i de många dödsfall i USA den senaste tiden.

– Koffein har blivit populärt som tillsats i allt fler produkter, inte bara drycker utan även tuggummi och mintpastiller, därför har vi sett över möjligheten att införa maxhalter för koffein, säger Ulla Beckman, toxikolog på Livsmedelsverket till Metro.