Forskning: Dags att pausa datorspelandet

- 26/11/2012, 19:52
Data- och tevespelare bör ta spelandet med måtta.

Data- och tevespelare bör ta spelandet med måtta.

PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /

Ny forskning visar att stillasittande bland unga kan leda till dödliga sjukdomar på grund av muskelsvaghet. Nyheter24 har pratat med forskaren Johan Faskunger som tycker att det är dags att trycka på paus.

– Stillasittandet beror på flera olika saker men mediekonsumptionen med ökad närvaro framör teven och datorn spelar en avgörande roll. Stillasittandet medför, förutom risk för sjukdomar, andra negativa konsekvenser som sämre prestation i skolan, säger Johan Faskunger, doktor inom fysisk aktivitet och hälsovetenskap, till Nyheter24.

Nyheter24 har pratat med Faskunger som ligger bakom en studie om stillasittande som Folkhälsoinstitutet nyligen publicerat. Enligt Faskunger ser det mörkt ut för framtidens ungdomar. Konditionen har nämligen förämrats hos Sveriges unga de senaste tjugo åren samtidigt som fetma har ökat. 

Att lägga några timmar i veckan på teve- och datorspelande är för många avkopplande, underhållande och erbjuder en chans att komma bort från verkligheten en stund. Dock bör detta göras sparsamt och i rimliga mängder. Ny forskning från Karolinska institutet visar att för mycket stillasittande framför datorn och teven i samband med exempelvis spel, kan öka risken för att drabbas av dödliga sjukdomar, skriver Metro.

I studien från Karolinska institutet ingick 1,1 miljoner svenska män i ålder 16 till 19. Resultatet av studien visade att de deltagande männen som hade en större muskelmassa löpte 20 till 35 procents lägre risk att dö än de män som var svagare. 

Bland de dödliga sjukdomar som forskarna kunde koppla till deras resultat hörde hjärt- och kärlsjukdomar och depression.

"Stillasittande är ett problem"

Johan Faskunger ser dock hopp för framtidens ungdomar men säger att ansvaret ligger hos samhället och föräldrarna.

– Självfallet ligger ansvaret dels hos ungdomarna själva, men dels också hos föräldrarna och samhället. Mer aktiviter för de unga, samtidigt som det behövs mer idrott och hälsa i skolorna, säger han.

Han understryker att oavsett om man redan rör på sig mycket så gottgör detta inte för övrigt stillasittande.

– Stillasittande är ett separat problem. Du kan vara jätte-aktiv och röra på dig mycket men sitter du fortfarande lika mycket still så löper du ändå en stor risk för att drabbas av någon dödlig sjukdom. Det går alltså inte att kompensera.

Samtidigt som studen har bedrivits har en enkät publicerats som visar att unga överlag är den grupp i dagens svenska samhälle som sitter still under större delen av dygnet av alla åldersgrupper, skriver Metro.