Måndag 27 Sep
Stockholm

Grottmänniskan kan ha varit smartare än du

Ett nytt fynd får forskarna att omvärdera sin bild av våra förfäders intelligens.
1 av 6
Ett nytt fynd får forskarna att omvärdera sin bild av våra förfäders intelligens. Foto: Fred Spoor/AP/SCANPIX
Det nya fyndet rör sig om ett bäckenben som man funnit i Etiopien som hade en betydligt större förlossningskanal än man tidigare hittat.
2 av 6
Det nya fyndet rör sig om ett bäckenben som man funnit i Etiopien som hade en betydligt större förlossningskanal än man tidigare hittat. Foto: IDA EKLUND/SCANPIX
Detta får forskarna att misstänka att våra förfäders huvud var större än man tidigare trott...
3 av 6
Detta får forskarna att misstänka att våra förfäders huvud var större än man tidigare trott... Foto: Richard Lewis/AP/SCANPIX
...vilket leder till misstankar om en större hjärna och på så sätt högre inteligens.
4 av 6
...vilket leder till misstankar om en större hjärna och på så sätt högre inteligens. Foto: Faksimil
5 av 6
6 av 6

Ett nytt fynd av ett 1,2 miljoner år gammalt bäckenben kan sätta stopp för vad forskarna tidigare trott om våra förfäders intelligens. Enligt fyndet skulle våra huvuden ha varit betydligt större förr, vilket möjligtvis också skulle ha inneburit en större hjärna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ifrågasätter om det verkligen är homo erectus

Chris Ruff ifrågasätter dock om det nya fyndet tillhör rasen homo erectus. Men skulle så vara fallet, så är detta en kroppsform som aldrig tidigare påträffats hos rasen.

– Jag skulle gärna vilja fundera lite till, om huruvida detta verkligen är en del från homo erectus eller vad vår definition av homo erectus egentligen är, säger Chris Huff till Newscientist.com.

Den kanske vanligaste bilden som många ofta får av en grottmänniska, är den av en hårig man klädd i något djurskinn, ståendes med en klubba i handen. I komiska sammanhang framställs ofta grottmänniskan som en dum primitiv indvid som hamnar i extas vid skymten av en brinnande låga. Ny forskning kanske kan komma att förstöra denna vanliga bild.

Newscientist.com har uppmärksammat fyndet av ett kvinnligt bäckenben från Etiopien som fått forskarnas tidigare teorier om mänsklig intelligens att omvärderas. Det nya fyndet har några år på nacken. Närmare bestämt 1,2 miljoner år. Vad som är unikt med bäckenbenet är dels att det fortfarande är intakt och dels att förlossningskanalen är större än vad man någonsin hittat tidigare.

Kan ha varit smartare

Detta innebär enligt forskarna att våra förfäders huvud var större än vad man tidigare trott, vilket i sin tur leder till möjligheten att hjärnan var större och våra förfäder därmed smartare. 

Bäckenbenet kommer från den utdöda arten av människosläkten,"homo erectus", som sägs vara den första av människosläkten som lärde sig att gå på två ben. Tidigare har forskarna trott att rasen hade smalare höfter för att den skulle kunna springa långa sträckor. Nu måste de dock bearbeta om sin bild av våra förfäder.

– Det här är totalt annorlunda jämfört med vad vi någonsin har hittat tidigare, säger Chris Huff, anatom på John Hopkins universitet i Maryland, till Newscientist.com.

Kommentera
Kopiera länk
Dela