Ju längre bort du flyttar, desto längre lever du, enligt en ny undersökning.
Ju längre bort du flyttar, desto längre lever du, enligt en ny undersökning. - Foto: AP/Haraz N. Ghanbari/SCANPIX

Ta ditt pick och pack och... lev längre

Enligt en ny undersökning har du en chans att leva längre om du helt enkelt tar ditt pick och pack och flyttar långt ifrån din hemstad. Detta gäller framför allt kvinnor.


Flyttexplosion under 2012

Under 2012 flyttade cirka 1,4 miljoner svenskar, vilket är mer än normat. I Sverige flyttar vi i snitt elva gånger under vår livstid och ungefär var tionde svensk byter bostad varje år. I början av året såg det dock ut som att vårt flyttande skulle minska efter att ha ökat kraftigt under 2011.

Men under slutet av detta året har det skett en flyttexplosion enligt informationsföretaget Infotorg.

– Det är en markant ökning av flyttandet det sista kvartalet. I början av året låg det ganska konstant eller till och med lite lägre än föregående år. Det brukar inte vara så, utan det brukar istället vara en topp i september efter semestrarna, säger Pernilla Brouzell, vice VD på InfoTorg, till Göteborgsposten.

Tycker du, precis som många andra, att en flytt är extremt tråkigt och ansträngande? Du kanske till och med anser flytten medför en hälsofara vid exempelvis tunga lyft. Då kanske du få tänka om. Enligt en ny undersökning lever den som flyttar längre, framför allt kvinnor, skriver GP.

En ny rapport från Statistiska Centralbyrån, SCB, visar att den som inte flyttar ifrån sin hemstad eller förortskommun har en högre dödlighet. Den som flyttar långt lever alltså längre.

De som är födda mellan 1936 och 1980 och som bor kvar i storstadskommunerna har en högre dödlighet än genomsnittet för övriga Sverige, med 24 procent högre för kvinnor och 27 procent högre för männen.

Kvinnor från Göteborg som flyttar inom göteborgsområdet hade exempelvis högre dödlighet än kvinnor som flyttat till områdena runt Stockholm och Malmö.

Kvinnor som flyttar tillbaka till hemstaden senare i livet behåller även sitt förlängda liv. Något som dessvärre inte gäller för männen vars förhöjda dödlighet återvänder vid en återkomst till födelseorten.

Högre utbildning är svaret

Att dödstalen sjunker vid flytt långt bort kan förklaras med att de som flyttat längre sträckor i genomsnitt ofta har en högre utbildning än de som flyttat inom närområdet eller väljer att stanna kvar där de föds.

Med en högre utbildning kommer oftast en högre inkomst vilket leder till en längre livstid, skriver Göteborgsposten.


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!