En nyupptäckt komponent i pandornas blod kan leda till en ny form av antibiotika.
1 av 3
En nyupptäckt komponent i pandornas blod kan leda till en ny form av antibiotika. - Foto: Ap / SCANPIX
Detta innebär att den utrotningshotade pandan faktiskt kan komma att räddas.
2 av 3
Detta innebär att den utrotningshotade pandan faktiskt kan komma att räddas. - Foto: AP/Scanpix
Pandorna kommer inte att användas som försöksdjur. Forskarna har lyckats kopiera deras DNA och kan på så sätt utvinna komponenten på konstgjord väg.
3 av 3
Pandorna kommer inte att användas som försöksdjur. Forskarna har lyckats kopiera deras DNA och kan på så sätt utvinna komponenten på konstgjord väg. - Foto: Paul White/AP/Scanpix

Pandablod kan rädda liv

Blodet från pandor kan vara nyckeln till en ny form av antibiotika. Kinesiska forskare ligger bakom upptäckten som kan rädda både människors och pandors liv.


En viktig del av immunförsvaret

Ur komponenten i blodet har forskarna tagit fram en antimikrobisk molekyl som kallas peptid. Peptid beskrivs som en viktig del i människans naturliga immunförsvar.

– De kan erbjuda en effektiv och snabbverkande försvar mot skadliga mikroorganismer, säger Xiuwen Yan, enligt Times of India.

 

KINA. Ett djur som av många betraktas som ståtligt och vackert är pandan. Denna asiatiska björn som med sina vita och svarta färger har använts som symbol för världsnaturfonden WWF, har länge varit ett utrotningshotat djur. 

Nu väcks dock ett nytt hopp för att kunna rädda björnen - i form av dess eget blod.

Kinesiska forskare har nyligen upptäckt en komponent i pandans blod som kan användas av människor för att bekämpa resistenta bakterier. Pandablod skulle alltså kunna användas för att tillverka en ny form av antibiotika, skriver Times of India.

Bakterier bekämpas på en timme

Vid en analys av pandornas DNA gjorde forskarna upptäckten att komponenten i blodet kan utplåna bakterier på endast en timme, vilket är sex gången så snabbt som de vanligaste läkemedlen.

Upptäckten innebär inte bara hopp för oss människor utan även för pandorna själva som är akut utrotningshotade. Det finns ungefär bara 1 600 individer kvar som fortfarande lever i det fria. 

Forskarna behöver inte använda sig av pandorna själva som försöksdjur utan har lyckats kopiera djurets DNA. Detta innebär att man kan tillverka den eftertraktade komponenten på konstgjord väg i labb, skriver Times of India.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!