Det stressigaste yrket är att arbeta som soldat i utlandstjänst.
1 av 3
Det stressigaste yrket är att arbeta som soldat i utlandstjänst. - Foto: Allauddin Khan/AP/Scanpix
Även brandman hör till de stressigare jobben.
2 av 3
Även brandman hör till de stressigare jobben. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Och likaså taxichaufförer.
3 av 3
Och likaså taxichaufförer. - Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix

Här är de tio stressigaste jobben

Har du en stressig vardag? Kolla in listan över de tio stressigaste jobben och se om ditt jobb finns med.


Tre fjärdedelar blir stressade

Ungefär 73 procent, eller cirka tre fjärdedelar, av alla som arbetar blir stressade över åtminstone något sm händer på jobbet, enligt en undersökning på uppdrag av Everest College i USA, skriver CNBC.com.

Nyligen har många kommit tillbaka till arbetet med nya krafter efter att ha avnjutit en välförtjänad ledighet över jul och nyår. Förhoppningsvis har man då hunnit göra sig av med stressen.

Men för vissa inom ett antal yrken finns risken att den snart kommer tillbaka igen. Careercast har listat de tio mest stressigaste jobben under 2013.

På första plats finner man soldater i utlandstjänst. Detta är kanske inte så konstigt. Kulor i luften och minor runt fötterna kombinerat med en hjälplös lokalbefolkning och mitt i allt det ska man fokusera på arbetet - inte konstigt att hjärtat klappar lite snabbare än normalt.

Att ha sitt liv utsatt för daglig fara är bara ett av Careercasts kritierer för vad som betraktas ett stressigt jobb. 

Andra kriterier är yrken där man är utsatt för hård granskning eller där tidspressen är stor. En annan typ av stress som omnämns är att arbeta i brancher där det råder hög arbetslöshet eller hård konkurrens.

Här är listan över de tio mest stressigaste yrkena.

10. Polis 

Att ha ansvar för andras liv samtidigt som man riskerar sitt eget är skälet till polisens närvaro på denna lista.

9. Taxichaufför

Som taxichaufför finns en risk för att bli utsatt för brott vilket ger detta yrke en hög stressfaktor. Dödligheten är faktiskt även så pass hög inom denna yrkesgrupp att bara militär personal ligger högre.

8. Tidningsjournalist

Deadlines kombinerat med en bransch som befinner sig i stor omställning och som det ständigt råder kraftig konkurrens om jobben i gör att detta yrke hamnar på plats åtta.

7. Fotojournalist

Ett jobb som har stressiga inslag, oavsett om det handlar om att jaga kändisar eller att skildra krig.

6. Vd

Så fort det går dåligt för ett företag landar asvaret hos den högste chefen. Bara detta är nog för att man lätt väljer att kasta in handuken i förtid.

5. Pr-konsult

Ett otacksamt jobb vars uppgifter sällan uppskattas eller får ett tack, men när skiten brakar loss är det pr-konsulternas ansvar att lösa problemet.

4. Pilot

Bara det faktum att anställda inom denna yrkesgrupp ansvarar för många människors liv är mer än nog för att piloter lätt kan gå in i väggen.

3. Brandman

Att kombinera en vardag med händelselös trisstess och händelserik dramatik ökar på stressen, vilket även forskning visat.

2. General

Något av det stressigaste som finns är nog att leva med att fatta beslut som kan kosta människors liv.

1. Militär personal

Första platsen på denna lista och de som slår generalernas stress är de som faktiskt riskerar livet själv. Ingen vill nog i grund och botten ha ett jobb där man faktiskt riskerar att dö på jobbet.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!