Fetma, kanske ett minne blott med microchip?
Fetma, kanske ett minne blott med microchip? - Foto: Holmberg, Hasse/Scanpix

Microchipet som ska förhindra övervikt

Kan intelligenta microchip vara lösningen på problem med övervikt? Det tror i alla fall engelska forskare som tagit fram ett chip som kraftigt minska aptiten.


Operationer mot övervikt

Det vanligaste sättet att ingripa mot övervikt i dag är med hjälp av en gastrisk bypass, en operation där magsäcken förminskas för att patienten ska kunna gå ner i vikt.

Gastrisk bypass utförs normalt inte om patienten i fråga har ett BMI under 35.

I stället för operationer mot övervikt, som blir allt vanligare i dag, kan det inom bara några år finnas en enklare lösning. Det är engelska forskare vid Imperial College i London som tagit fram ett intelligent microchip som fästs vid vagusnerven och som med hjälp av elektriska impulser ska minska aptiten.

Inom den närmsta framtiden kommer försök att göras på djur innan man börjar testa på människor, något som man hoppas kan ske inom tre år. 

– Det handlar om att kontrollera aptiten, inte om att inte äta alls. Så i stället för att äta snabbt kanske du äter mycket långsammare, säger professor Chris Toumazou till BBC.

"Väldigt litet ingrepp"

Toumazou kollega professor Stephen Bloom säger även att microchipet, till skillnad från nuvarande operationsmetoder, påverkar både konsumtionen och hungerkänslorna och därmed har större chans att vara effektivt.

– Det kommer att handla om ett väldigt litet ingrepp och allt kommer att vara konstruerat så att det inte blir några biverkningar men så att aptiten mildras på ett naturligt sätt, säger Bloom till BBC

Samma team vid Imperial College har redan tidigare tagit fram ett liknande chip som också det fästs vid vagusnerven som är till för att minska epileptiska anfall.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!