Djurexperten och mästerkocken kommenterar den framlidne diktatorns diet.
1 av 7
Djurexperten och mästerkocken kommenterar den framlidne diktatorns diet. - Foto: SCANPIX
Leif Mannerström tycker att kockarna i Nordkorea borde vara mer som konsulter och ge råd för hur man ska stoppa svälten.
2 av 7
Leif Mannerström tycker att kockarna i Nordkorea borde vara mer som konsulter och ge råd för hur man ska stoppa svälten. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Kim Jong-il, här med Sveriges förra statsminister Göran Persson.
3 av 7
Kim Jong-il, här med Sveriges förra statsminister Göran Persson. - Foto: PRESSENS BILD AB / JONAS EKSTRÖMER
Jonas Wahlström har varit nära spindlar på mer vänskapliga sätt.
4 av 7
Jonas Wahlström har varit nära spindlar på mer vänskapliga sätt. - Foto: SCANPIX / Christine Olsson
Flodhästar äts även i vissa delar av Afrika.
5 av 7
Flodhästar äts även i vissa delar av Afrika. - Foto: AP
Friterade spindlar ses som en delikatess i Kambodja.
6 av 7
Friterade spindlar ses som en delikatess i Kambodja. - Foto: Ap
Vilken typ av orm Kim Jong-il ska ha ätit är oklart men orm är en vanlig rätt flera asiatiska länder.
7 av 7
Vilken typ av orm Kim Jong-il ska ha ätit är oklart men orm är en vanlig rätt flera asiatiska länder. - Foto: Ap

Kim Jong-ils meny: Flodhäst och spindel

Skansen-Jonas: "Det är propaganda från Sydkorea." Mannerström: "Borde fokusera på att stoppa svälten i stället". Åsikterna går isär om framlidne diktatorn Kim Jong-ils kost.


Myter om Kim Jong-il

Kim Jong-ils födelse ska ha blivit förutspått av en svala och när han föddes syntes en dubbel regnbåge samtidigt som en ny stjärna tändes i himlen. 

Kim Jong-ils humör ska ha haft kontroll över vädret. 

Enligt Nordkoreas regering är Kim Jong-il världens bästa golfare. Första gången han spelade golf slog han fem hole-in-one och gick rundan på totalt 34 slag. 

2007 rekommenderades hans doktor att diktatorn borde sluta röka. Kim tog det ett steg längre och gjorde cigaretter olagligt i hela landet.

År 2004 hävdade Kim Jong-il att han uppfunnit hamburgaren. 

1978 kidnappade Nordkorea två sydkoreanska filmskapare på Kim Jong-ils order. De tvingades göra flera filmer, bland annat en Nordkoreansk version av Godzilla. 

Kim Jong-il var en stor filmfantast och ska ha importerat över 20 000 utländska filmer, hans favoritfilmer ska ha varit Rambo och Fredag den 13. 

Under 50-talet lät Kim Jong-il bygga en hel stad som endast var menat för propaganda. Staden har fortfarande inga invånare. 

Den bortgångna diktatorn Kim Jong-il hade enligt sin japanske före detta kock en hel del annorlunda krav på sin kost. 

Kenji Fujimoto var sushiansvarig i diktatorns kök innan han flydde landet år 2001. Nu berättar han att Kim Jong-il ska ha velat äta flodhäst, orm och spindar.

– Det var många konstiga önksemål. Orm var ett önskemål, någon annan tillagade det. Jag arbetar bara med fisk, säger Fujimoto till The Sun och fortsätter: 

– Flodhäst var väldigt gott och smakade som kyckling. Han ville äta spindlar en annan dag.

Krögaren och kocken Leif Mannerström, känd från bland annat Sveriges Mästerkock, är skeptisk till menyn och tycker att landets kockar borde fokusera på viktigare saker.

– Lever man i det där galna landet så blir man väl galen och då blir det en galen meny. Jag tycker det skulle vara bättre om kockarna gjorde en meny så barnen i Nordkorea slipper svälta ihjäl i stället, säger Leif Mannerström till Nyheter24.

"Propaganda från Sydkorea"

Skansenprofilen Jonas Wahlström är rådgivare åt Nordkorea i djurparksfrågor och har varit i landet ett tiotal gånger. Han säger att man äter ormar i Nordkorea men tror inte att Kim Jong-il skulle ha ätit flodhäst. 

– Det finns ingen Nordkorea-expert eller kännare, som jag räknar mig själv som, som egentligen vet vad som försiggår i partiledningen. Man utsätts ständigt för propaganda från olika håll. Det är helt riktigt att man äter ormar i Nordkorea men också i Sydkorea, Kina och flera andra länder. Jag har aldrig upplevt att man äter spindlar i Korea och det här med flodhästar har jag svårt att tro på, säger Jonas Wahlström till Nyheter24. 

Wahlström menar att det är orealistiskt att man skulle äta flodhäst i Nordkorea eftersom det helt enkelt inte finns några flodhästar i landet. 

– Det är så himla mycket propaganda och det är lika mycket skitsnack från Sydkorea. Utan att veta ett dugg om var det här kommer ifrån är jag faktiskt väldigt skeptisk till vad den här mannen säger. Det hade varit skillnad om det fanns flodhästar i Nordkorea men det finns inga. Jag avfärdar det här som propaganda från Sydkorea.

Har ätit både orm och spindlar

Både Mannerström och Wahlström har testat på rätter ur Kim Jong-ils meny men ingen av dem har testat att äta flodhäst. 

– Jag har ätit orm, det åt jag när jag var i Kina. Det smakade alldeles utmärkt. Jag fick inte reda på att det var orm förrän efter jag hade ätit det men det var en väldigt trevlig middag, säger Mannerström. 

Mannerström säger att han inte testat på spindlar men vet att det finns platser där man äter spindlar. Flodhäst är han mer etiskt tveksam till.  

– Kött som kött så det går säkert att äta. Problemet är ju att de är utrotningshotade. Men i Nordkorea utrotar man ju det mesta så det bryr de väl sig inte om. 

Wahlström har ätit orm vid flera tillfällen och även testat på spindlar. 

– Jag har inte ätit flodhäst men orm har jag ätit i både Kina, Korea, Thailand och Vietnam. Det smakar ungefär som kyckling. Spindel har jag inte ätit i Nordkorea men däremot i Sydamerika. Man grillar spindlarna så de sväller upp och de smakar ungefär som stora, sega popcorn, säger Jonas Wahlström. 

Till sina måltider ska Kim Jong-il druckit konjak och whiskeyn Johnnie Walker, skriver The Sun.

Här kan du se en kort sammanfattning av Kim Jong-ils liv:


/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.