Crack och läsk är lika farligt - i alla fall för dina tänder.
1 av 3
Crack och läsk är lika farligt - i alla fall för dina tänder. - Foto: Academy of General Dentistry / SCANPIX / Montage
Metamfetamin och lightläsk ger liknande effekter på dina tänder.
2 av 3
Metamfetamin och lightläsk ger liknande effekter på dina tänder. - Foto: Academy of General Dentistry
Metamfetamin, läsk och crack är mycket sura substanser.
3 av 3
Metamfetamin, läsk och crack är mycket sura substanser. - Foto: AP / SCANPIX

Studie: Lightläsk lika farligt för dina tänder som tunga droger

Metamfetamin, crack-kokain och lightläsk påverkar dina tänder på samma sätt.


Cola bättre än juice

Vanlig apelsinjuice fräter mer på tänderna än Coca-Cola, det visar ett experiment som SvD har gjort tillsammans med Karolinska institutet.

Läs mer här.

En ny studie från Academy of General Dentistry visar att lightläsk är påverkar dina tänder på samma sätt som de tunga drogerna metamfetamin och crack-kokain.

I studien undersöktes tre personers tandhälsa. En kvinna i 30-årsåldern som drack två liter lightläsk varje dag, en 29-åring som varit beroende av metamfetamin i tre år och en 51-åring som tidigare hade missbrukat crack-kokain i 18 år, skriver Business Insider. 

De tre personerna kom från liknande socioekonomiska bakgrunder och bodde i stadsområden där det tillsatts flour i kranvattnet. 

Studien visade att samtliga tre led av svår erosion av sin tandemalj, som orsakats av syra. När emaljen försvinner blir tänderna mer mottagliga för karies och andra problem.

Lightläsk, metamfetamin och crack-kokain är alla mycket sura substanser.

Oansvarig forskning"

The American Beverage Association, en förening som representerar läskindustrin i USA, ifrågasatt studiens påståenden.

"Den tillgängliga forskningen visar inte att dryckerna är en unik faktor för att orsaka karies eller erosion", skrev de i ett uttalande till HealthDay

Föreningen menade att det var "oansvarigt" att påstå att kvinnans erosion av emaljen orsakades av lightläsk och att alla faktorer inte tagits med i studien.

Mohamed Bassiouny, en av forskarna bakom studien, sa till Business Insider att målet med studien var att visa att de tre substanserna kan orsaka liknande skador på tänderna och att alla faktorer visst hade räknats in.

– Jag försökte göra en parallell mellan droganvändare - och deras försummelse av sig själva - och sätta samman detta med dragen hos någon dricker lightläsk, säger Bassiouny till Business Insider.

/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Källor: Parter delvis överens om vapenvila

Systembolaget: Så straffas personal som råkat sälja alkohol till minderårig

Att arbeta på Systembolaget innebär ett stort ansvar då personalen i kassan varje dag måste hålla stenkoll på att ingen som handlar är under 20 år. Men vad händer då om det råkar hända?

Så påverkas Sveriges värnpliktiga av Nato

Snart är Sverige fullvärdig medlem i Nato. Vad betyder det för de tusentals unga svenskar som gör eller har gjort sin värnplikt? Vi reder ut några frågor med Pliktverket och Försvarsmakten.

Gunvor erkänner mutor – får mångmiljardböter

Oljebolaget Gunvor, med den svenske grundaren Torbjörn Törnqvist i spetsen, erkänner att bolaget under en rad år betalat mutor till regeringstjänstemän i Ecuador för att vinna kontrakt.

Ica-butiken larmar: "Lite väl mycket trams"

Under den senaste tiden har antalet butiksstölder ökat. En Ica-butik har fått nog och har gått ut med bild på personerna som utnyttjade butikens obemannade system.

Tyresö: Polisen rapporterar om kontroll person / fordon

1 timme sedan
"Polis kontrollerar tre unga personer invid en förskola i Bollmora. Det ser ut som om de tre personerna beter sig underligt.", skriver polisen på sin hemsida.