Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Studie: Lightläsk lika farligt för dina tänder som tunga droger

- 29/05/2013, 11:11 -
Crack och läsk är lika farligt - i alla fall för dina tänder.
1 av 3

Crack och läsk är lika farligt - i alla fall för dina tänder.

Academy of General Dentistry / SCANPIX / Montage

Metamfetamin och lightläsk ger liknande effekter på dina tänder.
2 av 3

Metamfetamin och lightläsk ger liknande effekter på dina tänder.

Academy of General Dentistry

Metamfetamin, läsk och crack är mycket sura substanser.
3 av 3

Metamfetamin, läsk och crack är mycket sura substanser.

AP / SCANPIX

Metamfetamin, crack-kokain och lightläsk påverkar dina tänder på samma sätt.

En ny studie från Academy of General Dentistry visar att lightläsk är påverkar dina tänder på samma sätt som de tunga drogerna metamfetamin och crack-kokain.

I studien undersöktes tre personers tandhälsa. En kvinna i 30-årsåldern som drack två liter lightläsk varje dag, en 29-åring som varit beroende av metamfetamin i tre år och en 51-åring som tidigare hade missbrukat crack-kokain i 18 år, skriver Business Insider. 

De tre personerna kom från liknande socioekonomiska bakgrunder och bodde i stadsområden där det tillsatts flour i kranvattnet. 

Studien visade att samtliga tre led av svår erosion av sin tandemalj, som orsakats av syra. När emaljen försvinner blir tänderna mer mottagliga för karies och andra problem.

Lightläsk, metamfetamin och crack-kokain är alla mycket sura substanser.

Oansvarig forskning"

The American Beverage Association, en förening som representerar läskindustrin i USA, ifrågasatt studiens påståenden.

"Den tillgängliga forskningen visar inte att dryckerna är en unik faktor för att orsaka karies eller erosion", skrev de i ett uttalande till HealthDay

Föreningen menade att det var "oansvarigt" att påstå att kvinnans erosion av emaljen orsakades av lightläsk och att alla faktorer inte tagits med i studien.

Mohamed Bassiouny, en av forskarna bakom studien, sa till Business Insider att målet med studien var att visa att de tre substanserna kan orsaka liknande skador på tänderna och att alla faktorer visst hade räknats in.

– Jag försökte göra en parallell mellan droganvändare - och deras försummelse av sig själva - och sätta samman detta med dragen hos någon dricker lightläsk, säger Bassiouny till Business Insider.