Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Golare har inga polare - här är några sköna glappkäftar

- 21/06/2013, 09:08 -
Hjältar och skurkar.
1 av 16

Hjältar och skurkar.

Daniel Ellsberg, mannen bakom "The Pentagon Papers".
2 av 16

Daniel Ellsberg, mannen bakom "The Pentagon Papers".

SCANPIX / Ap

Vilka avslöjade USA:s verkliga tankar bakom kriget i Vietnam.
3 av 16

Vilka avslöjade USA:s verkliga tankar bakom kriget i Vietnam.

SCANPIX / AP

Linda Tripp sålde ut Monica Lewinsky.
4 av 16

Linda Tripp sålde ut Monica Lewinsky.

SCANPIX / AP

Och där med också Bill Clinton.
5 av 16

Och där med också Bill Clinton.

SCANPIX / Ap

Storspionen Stig Wennerström
6 av 16

Storspionen Stig Wennerström

SCANPIX SWEDEN

Mafioson Sammy Gravano.
7 av 16

Mafioson Sammy Gravano.

SCANPIX / AP

Vilket sänkte bossen John Gotti.
8 av 16

Vilket sänkte bossen John Gotti.

SCANPIX / AP

Rachel Uchitel berättade om sitt förhållande med...
9 av 16

Rachel Uchitel berättade om sitt förhållande med...

Stella Pictures

Tiger Woods.
10 av 16

Tiger Woods.

Ap/SCANPIX

Vilket självklart skapade problem med Elin Nordegren.
11 av 16

Vilket självklart skapade problem med Elin Nordegren.

Stella Pictures

Wikileaks-källan Bradley Manning.
12 av 16

Wikileaks-källan Bradley Manning.

SCANPIX / Ap

Läckte nyheter till Julian Assange.
13 av 16

Läckte nyheter till Julian Assange.

SCANPIX / Ap

"Deep Throat"-Mark Felt.
14 av 16

"Deep Throat"-Mark Felt.

SCANPIX / AP

Fick Richard Nixon avsatt.
15 av 16

Fick Richard Nixon avsatt.

SCANPIX / Ap

Peter Rätz infiltrerade den organiserade brottsligheten.
16 av 16

Peter Rätz infiltrerade den organiserade brottsligheten.

Polisen

Vissa blir betraktade som hjältar, andra som eviga förrädare. Nyheter24 berättar om några som låtit munnen gå.

I svallvågorna efter att Edward Snowden gick ut och avslöjade för Guardian och Washington Post om amerikanska säkerhetsorgans övervakning av internet har gamla visselblåsare uppmärksammats åter.

Snowden själv nämner att han personligen beundrar Daniel Ellsberg och Bradley Manning. Två självklara val för någon som läckt militära amerikanska hemligheter.

Men vilka av alla dessa tjallare, golare, råttor, hjältar och frihetskämpar är egentligen värda att komma ihåg?


Daniel Ellsberg

Ellsberg ligger bakom avslöjandet av en samling dokument som gått till historien som "The pentagon papers", ett gäng handlingar som visade på USA:s verkliga ansikte under kriget i Vietnam. Ellsberg, då 40 år gammal, själv var en tidigare analytiker på försvarsdepartementet. Han hade själv befunnit sig i Vietnam och efter att ha tröttnat på kriget hörde han en dag ett tal från en ung student som hävdade att det enda sättet att slippa undan krigets fasor var att hamna i fängelse. Då brast det för Ellsberg vilket i slutändan ledde till att han läckte de hemligstämplade handlingarna.

Ellsberg överlämnade efter en tid sig själv till myndigheterna och åtalades för stöld, konspiration och spionage. Försök från regeringen att smutskasta Ellsberg upptäcktes dock och därav underkändes hela rättegången och han kunde gå fri.

Han är än i dag en aktiv politisk aktivist och har gått ut och sagt att han anser att Snowdens avslöjanden är ännu viktigare än de som han själv gjorde.

Daniel Ellsberg pratar om Facebook, innan Snowdens avslöjanden:


Sammy "The Bull" Gravano

Gravano, ursprungligen döpt till Salvatore i förnamn, var en av maffiabossen John Gottis närmaste män och också den som slutligen fällde mannen som gjort sig känd som "The teflon don".

The Bull klarade helt enkelt inte av pressen när han själv greps misstänkt för en samling brott. När han sen fick höra hur Gotti på övervakningsband pratade om en mängd mord som Gravano utfört bestämde han sig för att lägga bossen.

Gotti, och en rad andra maffiamedlemmar, dömdes till långa fängelsestraff samtidigt som Gravano själv kom undan med ett kortare straff och släpptes helt fri 1994. Han kunde dock inte hålla sig borta från brottets bana utan dömdes åter till fängelse för knarkbrott i början av 2000-talet och kommer inte att komma ut förrän år 2019 då han är 74 år gammal.

En dokumentär om Sammy The Bull:


Mark Felt

Mark Felt, mer känd som "Deep Throat", är mannen bakom en av de största politiska skandalerna i modern tid, det som för eftervärlden kommit att bli känt som "Watergate". På toppen av sin karriär var han biträdande chef för FBI och det var också han som för journalisterna Bob Woodward och Carl Bernsteinavslöjade det smutsiga spel som låg bakom Richard Nixons smutsiga seger i det amerikanska presidentvalet 1972, vilket senare kom att leda till att Nixon avgick år 1974.

Vem som i själva verket var "Deep Throat" var länge dolt, även om Felts namn var ett av de som ofta nämndes i spekulationerna. Inte förrän i 2005 avslöjades det att den då sedan länge pensionerade Felt verkligen var läckan.

Ett nyhetsinslag från AP från tiden vid Felts död:


Stig Wennerström

Mannen som betraktas som Sveriges, i modern tid, värsta förrädare genom tiderna värvades antagligen som spion av Sovjetunionen någon gång mellan 1948 och 1952 då han tjänstgjorde som flygattaché vid den svenska ambassaden i Moskva.

Därefter placerades han med samma ställning på den svenska ambassaden i Washington, något som bör ha gjort hans arbetsgivare inom den sovjetiska säkerhetstjänsten GRU mycket nöjda. Wennerström, som avancerade till flygöverste i det svenska flygvapnet och general inom GRU, flyttades sedan hem till Sverige där hans karriär fortsatte på Utrikesdepartementet. 

Inte förrän 1963 avslöjades och greps Wennerström och kom att dömas till livstids straffarbete men släpptes redan elva år senare. Han avled 2006, 99 år gammal.  

Bradley Manning

Julian Assange snodde åt sig mycket av äran men den största källan bakom många av Wikileaks avslöjanden var Bradley Manning, 25. Manning står åtalad för att ha läckt över 700 000 hemligstämplade handlingar samtidigt som han arbetade för den amerikanska underrättelsetjänsten i Irak.

Manning fängslades redan 2010 och hans vistelse i väntan på rättegång har omgärdats av rykten. Wikileaks har anklagats för att inte hjälpa honom tillräckligt finansiellt och USA har anklagats för att behandla Manning illa.

Bland de mest kända sakerna som Manning läckte till Wikileaks finns den video som visar hur soldater i en amerikansk helikopter beskjuter civila, bland annat två journalister från Reuters, i Bagdad år 2007.

Linda Tripp

Linda Tripp är inte jättekänd. De två som hon sålde ut är betydligt kändare. Den ena var en simpel praktikant och blev känd först i efterhand. Den andra var president över det som då var världens enda supermakt.

Vi pratar förstås om Bill Clinton och Monica Lewinsky och det som kom att kallas för för Lewinsky-affären. Det lilla faktumet att världens mäktigaste man hade en sexuell relation med en praktikant. Och bakom avslöjandet låg Lewinskys vän och kollega Linda Tripp.

Hon spelade helt enkelt in telefonsamtal och instruerade Lewinsky att spara på bevismaterial

Bill Clinton gör ett uttalande som han senare får anledning att ångra:


Judas

Judas Iskariot var polare med Jesus och en av de tolv lärjungarna. Trist nog verkar Judas inte ha lyssnat allt för noga på de kärleksfulla delar av Jesus predikningar. Hade han gjort det så hade han antagligen inte golat ner Jesus och där med besparat denne några jobbiga dygn på korset. För att inte prata om döden.

Vad som hände senare med Judas är något oklart. Enligt bibeln sålde Judas ut Jesus för trettio silvermynt. Så långt är bibeln överens med sig själv. Därefter blir det något mer förvirrande eftersom att Matteus och Lukas ger lite olika bilder av vad som hände.  

Matteus\n hävdar att Judas ångrade sig till den grad att han hängde sig själv. Lukas däremot säger att Judas traskade iväg, köpte sig en gård och där ramlade omkull varpå hans mage sprack vilket ledde till förrädarens död.

Peter Rätz

Peter Rätz, infiltratören. Peter Rätz, golaren. Peter Rätz, polisens supervapen i kampen mot organiserad brottslighet. Åsikterna om vem Peter Rätz är går i högsta grad isär.  

Klart står att han under nio års tid arbetade för den svenska polisen med att infiltrera de allra farligaste brottslingarna i landet. Frågan är bara hur han gjorde det. Beskyllningar om grov brottslighet har haglat och rättsskyddet har ifrågasatts.

Idag lever han på flykt, hatad av de gamla vännerna och övergiven av den svenska polisen.

Rachel Uchitel

Rachel Uchitel var den första av många som pratade ut om sitt förhållande med Tiger Woods. Något som så att säga öppnade upp portarna rejält. Och Tiger fick skämmas.

Men trots alla porrstjärnor, modeller och vanliga tjejer som kom ut och berättade om Tigers otrohet så är det ändå historien om hur Elin Nordegren jagade Tiger med en golfklubba som vi minns bäst. 

I grunden var det förstås Tigers eget fel men Uchitel kommer alltid att bli ihågkommen som den som läckte mest och bäst.