Därför har Nasa fött upp maneter i rymden i 20 år
Vem sa att forskare inte hade kul på jobbet? I 20 år har NASA fött upp maneter i rymden. Så många som 60 000 stycken beräknas ha cirkulerat kring jordens omloppsbana.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Det kan verka märkligt att Nasa valde just maneter för experimentet men det finns en likhet mellan dem och oss människor – båda arter orienterar sig med hjälp av små kristaller som påverkar känsliga hår, i vårt fall i innerörat. Det är så vi kan avgöra vad som är upp och ner.
Rymden – stället där endast en svensk satt sin fot någonsin, har desto fler maneter besökt.
1991 sköt den amerikanska rymdorganisationen Nasa upp de slemmiga djuren i syfte att testa hur tyngdlöshet påverkade deras simkunskaper när de återvände till jorden.
60.000 maneter runt jorden
För att genomföra experimentet, släppte rymdfärjan Columbia ut en last på 2478 manetpolyper i flaskor och påsar som fylldes med artificiellt havsvatten. Astronauterna injicerade kemikalier som skulle förmå polyperna att simma och reproducera nya maneter. Något de gjorde med råge: 20 år senare, i slutet av uppdraget, kretsade 60.000 maneter runt jorden.
Tesen: Om maneter uppfödda i rymden inte utvecklade en känsla för upp och ner skulle inte heller människor utvecklade i rymden kunna göra det.
Resultatet: Maneterna hade vissa problem med att orientera sig i jämförelse med sina mindre balla kusiner som fått växa upp på jorden, skriver The Atlantic.