Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Möt konstnären som stickar med vaginan

- 28/11/2013, 11:47 -
Casey Jenkins vill få med alla delar av en kvinnas menstruationscykel.
1 av 4

Casey Jenkins vill få med alla delar av en kvinnas menstruationscykel.

Youtube

Det är en form av konstaktivism.
2 av 4

Det är en form av konstaktivism.

Youtube

Så här går det till.
3 av 4

Så här går det till.

Youtube

I 28 dagar pågår stickningen av ett plagg.
4 av 4

I 28 dagar pågår stickningen av ett plagg.

Youtube

Konst kan vara viktig och även konstig. Ibland är den konstigare än vanligt – som den här kvinnan som stickar kläder med hjälp av sin vagina.
– Jag hoppas att människor ifrågasätter de rädslor och negativa associationer de har med vulvor, säger konstnären Casey Jenkins.

AUSTRALIEN. Vi har tidigare skrivit om Frida som vill rädda flatlössen från utrotning genom att frivilligt låta plantera in löss i pubishåret. Och vi har läst om Martin som går runt och kräks i Gamla stan för konstens skull.

Konstprojekt ska få folk att höja på ögonbrynen och lyckas ofta. Men frågan är om inte Casey Jenkins från Australien lyckas allra bäst. Hon stickar kläder – med hjälp av vaginan. En konstform som kallas "craftivism", vilket betyder att använda traditionella hantverk för politisk eller social aktivism.

– Jag spenderar 28 dagar med att sticka garn jag har fört in i min vagina, säger Jenkins. 

Menstruationen – en del av konsten

Stickningsmetoden är tänkt att få folk att ifrågasätta sina rädslor och de negativa associationer som folk förknippar med vulvor. Resultatet är kläder som bokstavligen varit med om "alla naturliga stadier i en kvinnans liv". Vad det betyder egentligen? Jo, att Jenkins stickar även när hon har mens.

– Prestationen skulle inte vara en prestation om jag tog bort min menstruationscykel från den, säger Jenkins enligt Gawker.

Här kan du se ett videoklipp som visar hur stickningen går till: