Måndag 26 Sep
Stockholm

Möt konstnären som stickar med vaginan

Casey Jenkins vill få med alla delar av en kvinnas menstruationscykel.
1 av 4
Casey Jenkins vill få med alla delar av en kvinnas menstruationscykel. Foto: Youtube
Det är en form av konstaktivism.
2 av 4
Det är en form av konstaktivism. Foto: Youtube
Så här går det till.
3 av 4
Så här går det till. Foto: Youtube
I 28 dagar pågår stickningen av ett plagg.
4 av 4
I 28 dagar pågår stickningen av ett plagg. Foto: Youtube

Konst kan vara viktig och även konstig. Ibland är den konstigare än vanligt – som den här kvinnan som stickar kläder med hjälp av sin vagina.

– Jag hoppas att människor ifrågasätter de rädslor och negativa associationer de har med vulvor, säger konstnären Casey Jenkins.

Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Craftivism

Här kan du läsa en längre intervju med Casey Jenkins om hennes konstprojekt och craftivism.

– Craftivism handlar inte bara om att sy. Det är att respektera och hedra de tekniker kvinnor använt och utvecklat under århundraden. Att visa att det bara för att kvinnor utför dem inte betyder att de inte är värda någon uppmärksamhet. 

AUSTRALIEN. Vi har tidigare skrivit om Frida som vill rädda flatlössen från utrotning genom att frivilligt låta plantera in löss i pubishåret. Och vi har läst om Martin som går runt och kräks i Gamla stan för konstens skull.

Konstprojekt ska få folk att höja på ögonbrynen och lyckas ofta. Men frågan är om inte Casey Jenkins från Australien lyckas allra bäst. Hon stickar kläder – med hjälp av vaginan. En konstform som kallas "craftivism", vilket betyder att använda traditionella hantverk för politisk eller social aktivism.

– Jag spenderar 28 dagar med att sticka garn jag har fört in i min vagina, säger Jenkins. 

Menstruationen – en del av konsten

Stickningsmetoden är tänkt att få folk att ifrågasätta sina rädslor och de negativa associationer som folk förknippar med vulvor. Resultatet är kläder som bokstavligen varit med om "alla naturliga stadier i en kvinnans liv". Vad det betyder egentligen? Jo, att Jenkins stickar även när hon har mens.

– Prestationen skulle inte vara en prestation om jag tog bort min menstruationscykel från den, säger Jenkins enligt Gawker.

Här kan du se ett videoklipp som visar hur stickningen går till:


Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.