Tisdag 27 Sep
Stockholm

Superdator kan räkna ut din personlighet

Watson kan räkna ut hur du är som person.
Watson kan räkna ut hur du är som person. Foto: faksimil: youtube

IBM:s superdator Watson har fått ytterligare ett användningsområde – psykoanalys.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Superdatorer

Superdatorer har funnits sedan 1960-talet, men det var först på 1990-talet som superdatorerna började bli det dem är idag med tusentals sammankopplade processorer.

Världens snabbaste superdator finns idag i Kina och heter Tianhe-2.

Den snabbaste svenska datorn är Triolit som finns på Nationellt superdatorcentrum i Linköping.

Förutom att vinna Jeopardy så kan Watson, som datorn heter, nu psykoanalysera människor genom deras aktivitet på sociala medier. Watson tar 200 tweets och kan därefter räkna ut vilken sorts person du är och till och med förutspå större händelser i ditt liv.

Vet när du är mottaglig för erbjudanden

Ett av de mest givna användningsområdena detta kan användas till är givetvis marknadsföring. Genom att analysera till exempel dina tweets räknar Watson ut hur du är som person och vet därför vad som biter på dig. 

Om du till exempel gifte dig för ett år sen, räknar Watson ut att det kanske snart är dags för dig att skaffa barn och börjar därför skicka erbjudanden om barnrelaterade produkter till dig.

Har flera användningsområden

Det kan till exempel också användas i kundservice-relaterade frågor. Om du ofta skriver om hur dåligt ett företag är så vet Watson vem du är och när företaget bör kontakta dig för att hjälpa dig att komma tillrätta med problemet. Så allt är kanske inte så dåligt som det låter från början.


IBM-medarbetaren Eben Haber förklarar här hur det går till.


Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.