Du hade ett Jobs – se skulptörens "hyllning" till Applegrundaren

Den serbiske skulptören fick i uppgift att skapa en Steve Jobs-staty. Nu är den här – och frågan är om Apple verkligen vill ha den på huvudkontoret.


Steve Jobs

Steve Jobs var en av grundarna till Apple och länge ordförande och vd för bolaget. Under 2011 lämnade han vd-posten och i oktober samma år kom beskedet. Jobs hade dött efter en längre tids sjukdom.

KALIFORNIEN. Den här statyn är på riktigt. Och planen är att den ska stå vid entrén till Apples huvudkontor i Cupertino i Kalifornien.

Skaparen är den kände serbiske skulptören Dragan Radenovic – som faktiskt vann en tävling med 10 000 deltagare om att få designa statyn som ska föreställa den framlidne Applegrundaren Steve Jobs.

"Ville att allt skulle representera en slags magnet"

Vinnarstatyn avslöjades först på tekniksajten Netokracija som är populär i Kroatien, Serbien och Slovenien.

Så var är då den enkla, stilrena design som Jobs alltid strävat efter? Som bortblåst. Du hade ett jobb, Radenovic. Eller Jobs om man så vill.

I stället består statyn (som endast visats upp i miniatyr) av Jobs huvud och sedan en rad olika tecken. Bokstaven "A" samt den serbiska motsvarigheten till bokstaven "E" och det krylliska alfabetets sista bokstav, Ш, som utgör statyns fot.

– Jag ville visa upp några välkända serbiska motiv som bokstaven Ш som är den sista i det serbiska alfabetet och Apple gillade idén. Jag har också placerat det latinska alfabetets "A) och den binära koden 0.1. där. Jag ville att allt skulle representera en slags "magnet", säger Radenovic enligt en översättning av MacRumors.

"Smaklöst och oförskämt"

Problemet är bara att Jobs själv inte jobbade särskilt mycket med kodning. Eller ja, det kanske inte är det största problemet med statyn.

Flera andra håller med om att den inte direkt är det snyggaste vi sett:

Inom kort ska Radenovic åka till Apples huvudkontor för att prata mer om sitt verk. Tanken är att statyn ska bli tre till fem meter hög.

Se presentationen av skulpturen här:


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan

Explosion i Trelleborg

1 timme sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

2 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

2 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

3 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.