Fredag 30 Jul
Stockholm

Äntligen! Nu kan du turista naken i München

När du reser till München från och med nu är det inget konstigt om du skulle stöta på denna man i en park nånstans.
1 av 2
När du reser till München från och med nu är det inget konstigt om du skulle stöta på denna man i en park nånstans. Foto: TT BIld/Monatge
Inge Gullander är ordförande i Sveriges naturistförbund och tycker det är synd att Sverige inte kommit lika långt som Tyskland i synen på nakenhet.
2 av 2
Inge Gullander är ordförande i Sveriges naturistförbund och tycker det är synd att Sverige inte kommit lika långt som Tyskland i synen på nakenhet. Foto: Svenska naturistförbundet

Lokala myndigheter har utnämnt sex offentliga parker dit stadens invånare och turister nu är välkomna att klä av sig allt de har – utan att riskeras att gripas av polis. Men svenska naturister har inte samma tur:
– Nakna smutskastas, säger Inge Gullander, ordförande för Sveriges naturistförbund.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
I Nya Zeeland är det okej att nakenjogga

Fälldes och friades. Läs mer om domaren som tyckte att det var okej att nakenjogga .

TYSKLANDUtnämningen av de sex så kallade "urbana naken-zonerna" kunde ske i och med att förbudet mot naket solbadande upphävdes av domstol i förbundsstaten Bayern. 

De "urbana naken-zonerna" utgörs av sex parker i storstaden. En av parkerna ligger mitt inne i centrum, tio minuter från ett av Münchens populäraste turiststråk, skriver Mirror.

Inga svenska planer

Sveriges naturistförbund har dock inga planer på att propagera för något liknande i Sverige. Enligt ordförande Inge Gullander finns det för få svenska naturister.

– Vi är 3 000 medlemmar utspridda från norr till söder, men skulle aldrig kunna klä en hel park oavsett stad, säger han till Nyheter24.

Smutskastar varandra

Enligt Gullander är även attityden mot nakenhet en helt annan i Sverige.

– Det finns en attityd i Sverige att smutskasta varandra. Skulle du gå omkring naken i en park så skulle någon passa på och säga att du är korkad som gör det. Vi har tyvärr inte kommit så långt att vi har den graden av frihet och jämställdhet här.

Men om du ändå är sugen på att kunna vara naken inne i stan så här på våren utan att väcka förargelse har Gullander ett tips:

– Sätt dig bakom en buske någonstans mellan klockan fem och sju på morgonen eller bara någonstans där det inte är uppenbart att du vill visa upp dig naken för andra. Då är nakenhet inget problem i Sverige.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela