Här får kvinnorna större parkeringsplatser

- 28/05/2014, 14:51 -
Större parkeringsplatser och stillettklacks-vänliga trottoarer fram till butiken. Kvinnovänligt eller könsdiskriminerande?

Större parkeringsplatser och stillettklacks-vänliga trottoarer fram till butiken. Kvinnovänligt eller könsdiskriminerande?

Youtube Faksimil

Är kvinnor sämre på att köra bil än män? Sydkoreaner verkar tycka det.

SEOUL. "Damparkeringarna" i Sydkoreas huvudstad Seoul är längre och bredare än vanliga parkeringsplatser.

Detta för att göra det lättare för alla kvinnor som kör bil.

För att tydligt särskilja damparkeringarna mot övriga parkeringsplatser är de alla markerade med rosa färg och är likt våra damtoaletter i västvärlden utmärkta med en logga som föreställer en kjol.

Mer kvinnovänlig

Detta kan tyckas vara könsdiskriminerande då kvinnors körfömåga bygger på stereotyper och fördomar. Men enligt sydkoreanska myndigheter är det hela en del av en miljonsatsning på att göra huvudstaden Seoul mer kvinnovänlig.

Utöver att damparkeringarna är större och bredare så ligger de närmare ingångar och hissar för att enligt Metro göra det bekvämare och tryggare för kvinnor. 

Stillettklacks-vänliga trottoarer

Dessutom finns det i anslutning till många damparkeringar stillettklacks-vänliga trottoarer med svampmjuka underlag för att underlätta kvinnors promenader från och till butiken eller bostaden.

Det är inte första gången damparkeringar lanseras. Tidigare har Kina, Kuwait, Malaysia, Indonesien, Österrike, Italien och Tyskland lanserat liknande projekt, skriver The Independent.