Olive Oatmans ansiktstatuering hon påstod vara ett slavtecken
Olive Oatmans ansiktstatuering hon påstod vara ett slavtecken - Foto: Arizona Historical Society

5 människoöden som kommer förändra hur du ser på livet

Alla kan inte leva ett vanligt liv.


1. Den blå inavelsfamiljen

För ett par år sedan rapporterade DailyMail om en isolerad familj i Appalacherna som efter generationer av inavel börjat producera blå barn under 1800-talet. Detta på grund av en genetisk mutation som till följd av inaveln förhindrat en normal syreupptagning i blodet på familjemedlemmarna. Enligt DailyMail upptäcktes familjen först 1958 när en av de blå familjemedlemmarna tog med sin fru till sjukhuset University of Kentucky Hospital men fick själv mer uppmärksamhet av läkarna på grund av sin udda hudfärg.


Bildkälla

2. Radiumflickorna

Radiumflickorna kallades en grupp kvinnliga fabriksarbetare som drabbades av strålsjuka efter att ha arbetat med att måla klockor med självlysande färg under 1920-talet. Färgen, som innehöll dödliga halter radium, ett radioaktivt grundämne, förgiftade dessa unga kvinnor svårt. Radiumflickorna fick problem med tumörer, lossning av käken och andra svåra hälsoproblem som orsakats av arbetet med den dödliga färgen.


Bildkälla

3. Olive Oatman

År 1851, när Olive Oatman var 14 år gammal blev hennes familj under en resa attackerade och mördade under en längre resa i USA. I tumultet blev både hon och hennes yngre syster tillfångatagna av män som man senare fick reda på var medlemmar av ursprungsbefolkningen Yavapai. Hon och hennes syster blev efter en tid med gruppen sålda till Mojavefolket där hon även blev tatuerad i ansiktet, en tatuering som Olive påstod vara för slavar. Efter fem år i fångenskap fick hon komma tillbaka till civilisationen och skrev då en bok om sitt liv med Mojavefolket.


Bildkälla

4. Seven Sutherland Sisters

Seven Sutherland Sisters var namnet på sju systrar som turnerade runt USA under det sena 1800-talet och spelade musik. Musiken var dock inte det systrarna var främst kända för utan sitt ovanligt långa hår som släpade i marken. Tillsammans hade systrarna över 11 meter hår och håret var det som kännetecknade dem och som gjorde Sutherlandsystrarna berömda. Deras pappa Fletcher som även agerade som deras manager nöjde sig dock inte med turnéintäkterna utan började även producera hårprodukter som såldes över hela Nordamerika med flickorna som varumärken. Familjen Sutherlands öde slutade dock i tragedi med dödsolyckor, girighet och konkurs. Läs mer här.


Bildkälla

5. Homer och Langley Collyer

Den bizarra historien om bröderna Collyer utspelades i New York under 1940-talet. De excentriska bröderna, varav den ena var blind, bodde tillsammans i ett stort hus på Manhattan. Homer som var den äldre och blinde brodern togs om hand av Langley som samlade på papperstidningar i hopp om att Homer någon dag skulle få tillbaka sin syn och kunna läsa alla nyheter han missat under åren. Langley trodde även att Homer kunde få tillbaka sin syn genom att få i sig C-vitamin och matade därför sin bror med hundra apelsiner i veckan skriver DailyMail. Brödernas maniska samlande nådde till slut sin kulme och de dog båda av skräp som rasat över dem i huset. Det tog polisen flera veckor att hitta kropparna och flera ton skräp fick slängas bort från huset av myndigheterna.


Bildkälla


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Östersund

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på E45, Ångsta.", skriver polisen på sin hemsida.