Skogens konung tar över villaområde

Polisen tog upp kampen mot "älgmaffian" på fredagen i ett villaområde i Gällivare. Men en av dem vägrade ge upp.


GÄLLIVARE. Naturen utmanar människan. Älgarna har klivit ut ur sina grantäta skogar och orädda intagit villatomterna och bonat in sig, trots polisens kamp på älgmaffian. Villaområdena i övre Heden i Gällivare har fått flera oväntade besök den senaste tiden. Senast på lördagsförmiddagen upptäckte en familj en älg som lagt sig till rätta på tomten för att vila sig.

– Det händer då och då att älgar går utanför sina vanliga områden och hamnar i trädgårdar hos folk. Det är svårt att svara på varför men ofta tycker de att det finns bra mat där, säger Svenska jägarförbundets älgexpert, Göran Bergqvist, till NSD.

Älgexperten ger också några råd på vägen om man får besök av en sällskapssjuk älg. Och att ta saken i egna händer och dra fram bössan är inget som rekommenderas.

– Visa respekt och inte gå för nära. Älgen kan bli irriterad och börja sparka. Det är bäst att försöka ha lite is i magen så brukar det lösa sig genom att älgen går därifrån. Tycker man att det blir väldigt obehagligt kan man ringa polisen. Man kan ta dit en kommunjägare om det skulle vara så att älgen behöver avlivas. Älgar är ju inte någon utrotningshotad art, så det gör inget om man tar bort en eller två. Dock får man ju inte börja skjuta själv inne i ett bostadsområde, säger Bergqvist.

Se mötet mellan en älg och en hund:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!