Så stor risk är det att du faller mot din död när du åker hiss

Filmer och serier skrämmer upp oss, men nej! Det här ska inte kunna hända.


Vi ser det på film och tv-serier. Oftast släcks allt ljus i hissen och så faller den. Personerna åker mot sin död. Det är inte konstigt om man blir rädd. Nu kan Nyheter24 avslöja att den här händelsen inte ska kunna ske.

Johan Deckeman är besiktningsman för Dekra och jobbar till vardags med att just – besikta hissar.

– Om linorna på hissen skulle gå av så finns det säkerhetsanordningar som låser fast den vid rälsen som hissen åker på. Hissen har en dubbel säkerhet på linorna, om en går av så ska den fortfarande kunna hålla hissen. Fånget är ett sista åtgärd och jag har aldrig hört talas om att hissen störtat ner.

Bildkälla

Om en hiss i vanliga fall åker i 1 meter per sekund ska den inte kunna åka snabbare än 1,5meter per sekund innan fånget ska ta emot.

Det är i stället större chans att hissen skulle kunna åka uppåt för där finns inget så kallat "fång". Skulle det hända att bromsarna är trasiga kan hissen i värsta fall åka upp, slå i taket och sedan åka ner men då ska fånget ta emot.

Ingen luft
I Sverige är det krav på att alla hissar måste genomgå service och det sker efter hur mycket hissen används. Det kan vara allt från någon gång i veckan till fyra gånger om året.

Bildkälla

Något vi också kan vara rädda för är att fastna i en hiss. Så trångt, det finns ingen luft. Jag. Kan. Inte. Andas! Men det är ingen fara. Om det skulle hända att du fastnar i en hiss, vilket inte är helt ovanligt, enligt Johan Deckeman, så finns det ingen risk att luften tar slut. Sedan 2007 är det även lag på att alla hissar som byggs måste ha en nödtelefon.

– Däremot fungerar de inte alltid. Det kan vara företag som undrar vad det är för konstigt nummer som de betalar för och så stänger de av numren. Däremot ska nödsignalen, som låter ut i trappuppgången, alltid fungera.

Förra året fastnade en kvinna i Kina i en hiss i en månad och dog av svält. Johan Deckeman säger att det inte är helt omöjligt att det skulle kunna hända i Sverige och att man därför aldrig ska åka hiss om man är i ett hus som inte används så ofta.

Något han däremot inte vill är att fler människor går in i hissen än vad det står att det får plats. Då kan hissen tappa fästet och rutscha nedåt.

– Det verkar dumt att göra det. Fånget tar ju emot, det är inget farligt men det kan vara väldigt otäckt för de som är med om det och hissen kan också fastna om den åker iväg.

Om en hiss skulle börja åka utan att dörrarna stängs är det läge att bli riktigt orolig och passa sig. Personskador är väldigt ovanliga men flera olyckor har hänt på det här sättet i till exempel New York.

– De personerna har haft väldig otur eftersom dörrparet har blivit frånkopplade, men det ska inte kunna hända, säger Johan Deckeman.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för att åka hiss?
Tack för din röst!