Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

18 år efter attackerna – här är 5 konspirationsteorier som överlevt

- 11/09/2016, 15:23 -

Vad hände egentligen den där dagen för 15 år sedan? Här är några konspirationsteorierna som fortfarande cirkulerar om 11 september.

Den 11 september 2001 dödades nästan 3000 personer i terrorattackerna mot World Trade Center och Pentagon. Terroristorganisationen Al Qaida tog på sig dåden, och trots att flera utredningar och forskningsrapporter gjorts om attackerna finns det fortfarande folk som tvivlar på vad som verkligen hände den där dagen för 15 år sedan. Nu är det dags att reda ut ett och annat.

1. Tornen var designade för att klara av flygplanskrascher

Konspirationsteorin:

Båda tornen var gjorda för att klara av flygplanskrascher. Därför är det orimligt att de kapade planen skulle kunnat klara av att sänka World Trade Center.

Sanningen:

Det fanns mycket riktigt beräkningar för hur tornen skulle reagera om ett plan skulle krocka med byggnaderna. Dock var dessa beräkningar mycket godtyckliga, och dessutom anpassade efter ett plan som var på väg att landa – alltså inte ett fulltankat plan som åker i hög hastighet.

2. Hördes det smällar från tornen innan de föll?

Konspirationsteorin:

En vanlig konspirationsteori som cirkulerat på internet i många år är att stora smällar ska ha hörts från tornens bas precis innan de kollapsade. Idén är då att tornens fall skulle varit planerade. Även här hör man tankar som att det ska varit omöjligt för det brinnande flygplansbränslet att orsaka så pass skada att tornen rasade.

Sanningen:

Det här har det forskat sjukt mycket på. Amerikanska National Institute of Standards and Technology har kommit fram till att attackerna orsakade massiv skada på tornen. Omkring 40 000 liter brinnande flygplansbränsle trängde sig ner genom våningarna, och när värme upp mot 1000 grader fick våningar att kollapsa ändrades tyngdpunkten i tornen, vilket gjorde att grundpelarna vek sig, något som lät som explosioner.

Det har aldrig hittats något bevis på att sprängmedel ska ha använts, och forskare har även dömt ut teorin med tanke på hur tornen föll. Hade tornen sprängts från grundplan hade de helt enkelt inte rasat som de gjorde.

3. Planet som kraschade in i Pentagon var ett inside-jobb

Konspirationsteorin:

Teorin går ut på att det inte var ett plan som kraschade in i försvarshögkvarteret Pentagon, utan att det var en missil, eller en mindre obemannad farkost. Teorin föddes när de tidiga bilder inte visade speciellt många vrakdelar.

Sanningen:

Allt eftersom allt mer bevis har avslöjats har konspirationsteorierna ändrats en hel del, speciellt efter att bilder som visar vrakdelar släppts. Man har även hittat kvarlevor från både passagerare och kabinpersonal på nedslagsplatsen. Flera vittnar också om att man sett planet krascha in i Pentagon.

4. Blev det fjärde planet nedskjutet?

Konspirationsteorin:

Enligt foliehattarna på nätet finns det inga bevis för att det fjärde kapade planet, Flight 93, som störtade utanför Shanksville i Pennsylvania verkligen kraschade just där. I stället tror man att planet sköts ner av en missil och att vrakdelarna ligger utspridda över en stor yta.

Sanningen:

Det finns tydliga bilder som visar vrakdelar. Det finns inte heller några som helst bevis för att militären ska ha beordrat en nedskjutning. Inspelningarna från cockpiten visar tydligt hur gisslan hade tagit kontrollen över passargerarutrymmet, och att kaparna kraschade planet med flit.

5. Varför rasade "Building 7"?

Konspirationsteorin:

Precis som det mesta när det gäller konspirationsteorier angående 9/11 så har teorierna om ”Building 7”, som också rasade 11 september, tydliga antisemitiska drag. Byggnadens ägare Larry Silverstein beskylls ofta för att ha beordrat förstörelsen av byggnaden. En del beskyller honom och en judisk konspiration för att ligga bakom terrorattackerna.

Sanningen:

För det första finns det inga som helst bevis på att ”Building 7” skulle ha utsatts för starka detonationer. Däremot spreds snabbt okontrollerade bränder genom hela byggnaden, och efter 7 timmars bränder kollapsade byggnaden.

Källor: BBC, Nist

De flesta konspirationsteorier är rena fantasier och galenskaper. Men det finns faktiskt några som visat sig vara sanna! Läs mer om det här.

Tror du på konspirationsteorier?