Onsdag 28 Jul
Stockholm

Här är julreklamen som är full av nazistsymboler

Kritik mot stormarknaden efter flera symboler med koppling till nazism upptäckts i deras reklamfilm.

Kommentera (39)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När man gör reklam så gäller det att ha koll på vad olika symboler och siffror faktiskt kan betyda. Några som hade total koll var Hultsfreds kommun. Nyheter24 har tidigare berättat om kommunens reklamfilm som fick hela internet att skratta. Kolla in den superroliga filmen här.

Just den här gången så verkar inte reklamskaparna haft någon som helst koll.

En reklamfilm för tyska stormarknaden EDEKA har nämligen fått kraftig kritik i Tyskland. Budskapet i filmen är fint, att föräldrar inte ska glömma bort barnen i jul.

Men det är något helt annat som fått folk att gå i taket. Filmen innehåller flera symboler och sifferkombinationer som kan kopplas till nazismen. Något som verkligen är känsligt i just Tyskland.

I den första scenen syns en liten flicka vänta på sina föräldrar. Mamman kommer körande i en Volvo med en väldigt speciell nummerplåt. ”MU SS 420” står det och ”SS” är sedan länge förbjudet att ha på nummerplåtar i Tyskland. Detta för att inte sammankopplas med nazisternas ökända poliskår under andra världskriget.

”420” är känt i högerextrema kretsar som en symbol för Adolf Hitlers födelsedag. Kanske inget man vill ska synas i en julreklam.

Men det slutar inte där, ytterligare en nummerplåt har dragit blickarna till sig. På den står det ”SO LL 3849”.

”84” symboliserar bokstäverna H och D och sägs vara en symbol för tyska meningen ”Heil Deutschland”. Även ”39” är känsligt, det sägs stå för antisemitism. Siffrorna är känsliga även om de inte här står direkt efter varandra.

Företaget bakom filmen, EDEKA, tar avstånd från alla anklagelser, skriver The Guardian.

För en vecka sedan förbjöds Heintz reklamfilm i England. Den ansågs helt enkelt vara för farlig att titta på.

Kommentera (39)
Kopiera länk
Dela