Stockholm

Stoppades av polis – testade positivt för alla droger som går

En cykelpolis och en körande man.
En spansk man testade positivt för alla drogkategorier som går att testa hos polisen. Foto: Unsplash (Montage)

Polis i Spanien fick sig en riktig chock efter att de fick tips om en berusad förare. Det visade sig nämligen att mannen hade höga halter av fem olika droger, och alkohol, i kroppen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att rattfulla människor stannas av polisen är inget ovanligt. Ofta kan de upptäckas för att de kör svajigt, inte kan hålla hastighetsgränsen eller följer stoppljus. 

För en man i Spanien, var det en uppmärksam granne som skulle sätta stopp för hans fylletur. Grannen ringde polisen efter att han vittnat hur ett gäng alkoholpåverkade människor satt sig i en bil, skriver Euronews.

Och när polisen väl fick fast föraren visade det sig att det, förutom alkohol, var en del andra saker som förtärts. En hel del annat faktiskt. Så mycket annat att han testades positivt för alla droger som går att testas för hos den spanska polisen. 

Enligt polisen påvisades höga halter cannabis, amfetaminer och metamfetaminer, kokain och opiater. Och så alkohol då. 

Och precis som att man får ligga som man bäddar, får man också betala som man kör. Och betala fick han göra, hela 21 000 kronor. Utöver det förlorade han 12 poäng från sitt körkort utifrån det spanska körkortssystemet. 

32 procent av alla dödsfall i trafiken är drogrelaterade

I Sverige ligger promillegränsen för att få köra på 0,2, eller 0,1 milligram per liter i utandningsluften, vad gäller alkohol, enligt trafikverket. Men även om du druckit mindre än det kan du åka dit. Lagen säger att du måste kunna köra på ett betryggande sätt, då alkohol påverkar olika människor olika mycket. 

Vad gäller narkotiska preparat ligger gränsen på 0. Det innebär att du inte får köra alls om du brukat narkotika. Och om preparatet inte är receptbelagt av en läkare så ses det också som ett brott att bruka det över huvud taget.

Statistik över alkohol- och drogrelaterade dödsfall i Sverige. Faksimil: Trafikverket.

2017 omkom 253 människor i trafiken, vilket är den lägsta dödssiffran sedan 40-talet. Enligt trafikverket var 32 procent av de dödsfallen alkohol- och drogrelaterade. 

Och visst är det många som klantar sig när de är berusade. En sådan person som uppmärksammades förra året var norrmannen som efter en fyllekväll bestämde sig för att ta en taxi från Köpenhamn till Oslo, och sedan smita från en 18 000 kronors nota.

En annan person som hamnade i knipa med lagen var 25-åriga Joshua Hansen som lyckades rymma från fängelset – för att sedan återvända med friterad kyckling, korv och whisky. Det kan du läsa om här.

Har du blivit stannad av polisen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.