Hitta biltjuvarna på nätet

Bestulna kan hitta sina bilar via nätet. Men det är oklart vem som driver sajten.


I Ryssland kan bestulna människor sen en tid tillbaka annonsera på internet efter sina bilar. En som gjort detta är "Anastasia", en anonym bestulen bilägare som Moscow Times har intervjuat.

Anastasia hade varken stöldförsäkring eller tilltro till att polisen skulle lyckas hitta hennes Volkswagen Golf från 1993 när den blev stulen från parkeringen utanför hennes lägenhet. Hjälplös som hon kände sig bestämde hon sig för att erbjuda 4000 kronor till den som återlämnade bilen. En annons med uppgifter om bilen placerades på webbplatsen Ygnali.ru, grovt översatt "De stal den".

Hon är en av tusentals ryska bilägare som lämnar information om sina stulna bilar på webbplatser och forum och ber tjuvarna återlämna fordon i utbyte mot pengar, skriver Moscow Times.

– Biltjuvar behöver veta om du är redo att betala en lösensumma och hur mycket och vilka telefonnummer som de kan använda, berättar Ygnali.ru för sina besökare.

Det är oklart hur folket bakom webbplatsen tjänar pengar i egenskap av mellanhänder. En begäran om en förklaring som Moscow Times mejlade till en adress man fann på webbplatsen har hittills inte besvarats. Begäran skickades i mitten av mars.

I Anastasias fall blev hon uppringd av tjuvarna som erbjöd henne att köpa tillbaka bilen. Men det märkliga är att samtalet gick till hennes hemtelefon, trots att hon hade postat uppgifterna om sin bil anonymt.

– De hade mycket mer information än det som jag hade lagt upp på hemsidan, säger Anastasia till Moscow Times. De visste till exempel vår exakta adress, vilket bara polisen kan ha vetat.

Vadim Kolesnikov, talesman för polisen i Moskva säger att tjuvarna kan ha hittat adresserna i polisens databaser som de kan ha köpt på svarta börsen. Han anklagar också sajter som Ygnali.ru för att inte vara äkta.

– Det är en bluff. Det bara händer inte på det sättet - att din bil blir stulen och nästa dag är den tillbaka i din trädgård, säger han till Moscow Times.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.