Vladimir Putin har varit president i Ryssland sedan nyårsafton 1999
Vladimir Putin har varit president i Ryssland sedan nyårsafton 1999 - Foto: Alexander Zemlianichenko/Dmitri Lovetsky/TT/AP

Kupper och lagändringar – så tog Vladimir Putin makten över Ryssland

Bara den sovjetiske diktatorn Josef Stalin har suttit längre vid makten i Ryssland än president Vladimir Putin. Hur kom han dit?


Rysslands president Vladimir Putin föddes i den sovjetiska staden Leningrad, nuvarande S:t Petersburg, i oktober 1952. 

Som 23-åring antogs han till den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB, där han arbetade med att spionera och övervaka medborgare med utländska medborgarskap.

Augustikuppen 1999 banade väg för Sovjetunionens fall

År 1991 ägde den så kallade "Augustikuppen" rum i Sovjetunionen – ett försök till statskupp med avsikt att avsätta den dåvarande presidenten Michail Gorbatjov. Bakom kuppförsöket stod åtta regeringsmän, men den hade stöd av KGB som Vladimir Putin var verksam i.

Försöket att avsätta presidenten misslyckades och efter tre dagar återinstallerades Gorbatjov som statschef. Men än idag ses Augustikuppen som ett av de mest avgörande skälen till Sovjetunionens fall i slutet av 1991.

Så kunde Vladimir Putin bli president - utan att väljas

Kuppförsöket blev också slutet för Vladimir Putins karriär inom säkerhetstjänsten KGB. Han rekryterades istället till administrationen i Leningrad, under ledning av borgmästare Anatolij Sobtjak. 

Vladimir Putin och hans företrädare Boris Jeltsin. Foto: Itar Tass/TT

År 1996, tre år innan han själv tillträdde den översta maktpositionen i Ryssland, började han arbeta nära den dåvarande presidenten Boris Jeltsin. 

Den 31 december 1999 avgick plötsligt Jeltsin från presidentposten i förtid, och utsåg Vladimir Putin som tillförordnad president. 

Handplockad av sin företrädare tog Putin ledning över landet, men vann sitt första folkvalda val i mars årets därpå med 52,5 procent av rösterna. 

Putin bytte ministerpost – behöll makten

Den ryska konstitutionen tillät bara att en och samma president satt på makten i två fyraårsperioder i rad. Inför presidentvalet 2008 presenterade Vladimir Putin därför fram sin premiärminister Dimitrij Medvedev som ny kandidat till posten. 

Han valdes, utsåg Vladimir Putin till ny premiärminister och utökade ministerpositionens befogenheter. På det sättet kunde Putin ha fortsatt makt över politiken i landet, innan han återtog makten i nästa presidentval 2012. 

Foto: Alexei Nikolsky/TT

Hur länge kan Vladimir Putin sitta som president? 

Fram till i mars 2020 sa den ryska konstitutionen att en och samma president inte kan sitta vid makten i mer än två mandatperioder, motsvarande 12 år. 

Men då gav Grundlagsdomstolen grönt ljus för en ändring i de ryska grundlagarna, som nollställer Putins mandatperioder och gör det möjligt för honom att kandidera till presidentvalen år 2024 och 2030, om han vill.

Källor: Göteborgsposten, SvD, Dagens Industri

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

1 timme sedan
Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.