Under torsdagsmorgonen invaderades Ukraina av Ryssland
Under torsdagsmorgonen invaderades Ukraina av Ryssland - Foto: Emilio Morenatti/Vadim Ghirda/TT​​​

Ukrainas vädjan till Ryssland: Tillåt evakuering av kvinnor och barn

Det pågår en storskalig militär attack i Ukraina, sedan Ryssland invaderade landet tidigt under torsdagen. Nu vädjar vice statsminister Iryna Vereshchuk om en grön korridor som möjliggör evakuering av kvinnor och barn i de mest drabbade områdena.


Under tidig torsdagsmorgon gick Ryssland till storskalig militär attack mot Ukraina. Detta efter månader av geopolitisk oro och flertaliga försök från omvärlden till att lösa spänningarna på diplomatisk väg. 

På natten mot torsdagen och under den tidiga morgonen har stora explosioner hörts i en rad städer runtom i Ukraina, även bortom de östra delarna av landet där spänningarna varit som störst.

Både soldater och civila har omkommit i striderna. Här kan du läsa mer om konflikten och dess bakgrund.

Vice statsminstern vädjar till internationella partners

Inifrån Ukraina sprids nu bilder på förödelsen och flykten efter Rysslands storskaliga militära attack. 

Under torsdagseftermiddagen inkommer uppgifter om att Ukraina vädjar till Ryssland om att tillåta en så kallad "grön korridor". Den ska möjliggöra evakuering av kvinnor och barn från städerna Donetsk och Luhansk.

Foto: Emilio Morenatti/TT

I en intervju med den Ukrainska nyhetsbyrån Interfax uppmanar landets vice statsminister Iryna Vereshchuk Ukrainas internationella partners att sätta press på Ryssland, för att få igenom förslaget. 

"Det här är ett krig. Men kvinnor och barn borde tillåtas att lämna sina hem som beskjuts", säger Vereshchuk.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!