Uttalande från Vladimir Putin: "Ryssland hade inget val"
Invasionen inleddes endast minuter efter ett tal från Rysslands president Vladimir Putin vid fyratiden på torsdagsmorgonen, svensk tid. - Foto: TT och Evgeniy Maloletka/TT

Uttalande från Vladimir Putin: "Ryssland hade inget val"

Rysslands president Vladimir Putin säger att det inte finns något annat sätt att försvara Ryssland än att attackera Ukraina. Uttalandet kommer på torsdagskvällen, samtidigt som ryska styrkor närmar sig Ukrainas huvudstad Kiev.


— Det som hände gjorde att vi inte hade något val, säger Putin under ett tv-sänt möte med ryska företagsrepresentanter.

— Vi hade inte något annat sätt att gå vidare.

Vladimir Putin höll tal under torsdagskvällen

Uttalandet kommer på torsdagskvällen, samtidigt som ryska styrkor närmar sig Ukrainas huvudstad Kiev och timmar efter att Ukraina utsatts för ett oprovocerat fullskaligt angrepp.

Putin menar att alla försök från Rysslands sida att förhindra en upptrappad situation var förgäves och anser att man tvingats vidta dessa åtgärder.

– Alla våra tidigare försök för att förändra situationen var resultatlösa, säger han.

Samtidigt uppger han att Ryssland inte vill skada den globala ekonomin.

Biden om Rysslands invasion: Påhittat hot

Likt många av världens ledare lägger Biden det fulla ansvaret på Vladimir Putin. I ett framträdande senare på kvällen kallar han Putins påstådda motiv för ett påhittat hot.

— Detta handlade aldrig om genuina säkerhetsproblem från deras sida. Det handlade hela tiden om en naken aggression, om Putins önskan om ett imperium med alla till buds stående medel.

Utöver de ekonomiska sanktionerna kommer USA och Nato ytterligare stärka försvarsalliansen i Europa, särskilt i medlemsländerna i öst, säger Biden. Detta ska diskuteras under morgondagens extrainsatta toppmöte, där även Sverige deltar.

Biden har inga planer på att samtala med Vladimir Putin

Pentagon har meddelat att USA skickar ytterligare 7 000 soldater till Tyskland.

— USA kommer att försvara varje tum av Natos territorium med full amerikansk kraft, säger Biden och understryker att amerikanska styrkor inte åker till Europa för att slåss i Ukraina.

Biden får också frågan om han har några planer på att samtala med Vladimir Putin.

— Jag har inga planer att prata med Putin, säger han.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!