Kriget i Ukraina.
Experten svarar på hur Rysslands invånare reagerar på invasionen av Ukraina och hur kriget kan komma att utspela sig. - Foto: Alexander Zemlianichenko/TT, Andreea Alexandru/AP/TT och AP/TT

Rysslandsexperten reder ut – så kan kriget i Ukraina sluta

På torsdagen gick ryska trupper in i Ukraina, och ett dygn senare råder krig i landet. Men vad säger den ryska befolkningen om invasionen, och hur kan kriget, med president Vladimir Putin i spetsen, komma att sluta? Nyheter24 har pratat med Rysslandsexperten Per Enerud.


Ryssland är nu i krig med Ukraina. Även på fredagen vaknade invånare i ukrainska städer till ljudet av flyglarm, smällar och explosioner och hundratals befaras skadade eller dödade. Men vad är Rysslands president Vladimir Putins mål med den militära attacken, och hur rapporteras det om kriget i ryska medier? 

Nyheter24 tog kontakt med Rysslandsexperten Per Enerud, som tidigare arbetat inom EU med att analysera och följa desinformation från Kreml, vilket är centrum för den ryska makten, och under en tid även som SVT:s utsända utrikeskorrespondent i Ryssland.

Foto: Emilio Morenatti/TT

Rysslands attack mot Ukraina: "Skam"

Beskedet om Rysslands storskaliga militära attack i Ukraina beskriver Enerud som ett besked fyllt av skam, sorg och vrede.

– Skam för att jag själv misslyckats med att förstå att det här var på gång, jag trodde inte att det skulle bli ett krig på det här sättet. Det har ju pågått ett krig i flera år, men jag trodde inte att skulle bli en så stor stormning som det är nu. Jag trodde inte att det fanns på kartan, säger han och fortsätter:

– Naturligtvis en vrede över att det finns politiker i Europa och världen som tror att militärt våld är ett bra sätt att lösa politiska frågor. Och sorg över att människor jag känner, på båda sidor om gränsen, nu är offer för ett våld ifrån en envåldhärskare i Kreml.

"Kommer att skada Ryssland minst lika mycket"

En anledning till att Enerud inte sett den här typen av attacker komma trots Putins historia av våld i tidigare konflikter, förvisso på en lägre nivå, är att han inte ser vad presidenten har att vinna på det.

– En som du hotar med pistol gör som du säger som regel, men nu har Putin mist en möjlighet till kontroll av Ukraina. Det är det jag inte riktigt hade väntat mig att han skulle vara beredd att beröva sig själv från. Nu är han fast i ett krig som kan bli långt och oerhört skadligt för Ryssland, säger Enerud och fortsätter:

– Att det är skadligt för Ukraina är naturligtvis en självklarhet, men jag menar att det här egentligen kommer att skada Ryssland minst lika mycket. Det kommer att skada Kreml, och det kommer att leda till att Putins regering faller.

Läs om Vladimir Putins väg till presidentskapet här.

En ukrainsk soldat böjer sig över spillrorna från ett stridsflyg i Kiev. Foto: Vadim Zamirovsky/TT

Hur känner den ryska befolkningen kring invasionen?

Varför Vladimir Putin valde den 24 februari som datumet då Ryssland skulle gå till attack mot Ukraina är oklart. Men sedan förra året har Ryssland byggt upp stora, militära, förband.

– Inte bara att de flyttat fram kanoner mot gränsen, de har även flyttat fram fältkök. Det är inte bara bomber som är där, det är en komplett slagredo armé. Till slut är det nästan lättare att starta kriget än att montera ner allt.

Vad innebär attacken för Vladimir Putin?

– Jag tror att det här vi ser är slutet på Putin-regimen. Det är ganska tydligt att entusiasmen för kriget är måttlig bland ryssar.

Detta till skillnad från, enligt Enerud, år 2014 när Ryssland annekterade Krimhalvön. Läs mer om hur konflikten mellan Ryssland och Ukraina startade här.

– Folk jublade och det var en stor enighet att “nu har Ryssland rest sig upp”. Men nu är folk illa berörda. Det är till och med ganska lojala människor som verkar tycka att det här mest är jobbigt. 

Ett barn på väg mot Ukrainska gränsen mot Rumänien sitter ner och vilar. Foto: Alexandru Dobre/TT

Kriget kan komma att leda till ytterligare ekonomiska svårigheter, inga eller få möjligheter till resande, och redan nu har flera idrottsevenemang som skulle hållas i landet ställts in. Bland annat Champions League-finalen som nu flyttas till Frankrike.

– Det här hade man kanske kunnat acceptera om det hade setts som något fantastiskt.

Men på gatorna, i flera länder, finns ett enormt motstånd från demonstranter hållandes skyltar med orden "nej till krig". 

– Putin har aldrig vunnit hederligt i ett val, där det har funnits en anständig motkandidat. Det har nästan inte genomförts hederliga val i Ryssland under hela epoken efter Sovjets fall. Vi vet ju inte ett smack om huruvida Rysslands medborgare faktiskt skulle välja Putin om de fick chansen.

Demonstranter i Kanada protesterar mot Rysslands invasion av Ukraina. Foto: Evan Buhler/TT

Hur ser rapporteringen om kriget ut i ryska medier?

De flesta medier i Ryssland, i princip alla, är kontrollerade av Kreml, som förväntar sig att redaktörerna skriver i enlighet med lagarna som råder. Det är nämligen brottsligt att citera exempelvis CNN, eller information som kommer från den Ukrainska militären.

I stället vill man förmedla att kriget går väldigt bra för Ryssland, med väldigt små förluster, och särskilt då att Ukraina inte fortsätter att göra motstånd.

– Redan igår var Kreml uppenbart missnöjt med hur till och med de statliga medierna rapporterade. Så man utfärdade en order att endast uppgifter som kom från militärens informationstjänst får publiceras.

– Det är ett tecken på att det här kriget inte alls är så enkelt. 

Vad kan Nato-länder och USA göra för att Putin skulle dra tillbaka sina trupper?

Enerud förklarar att Putin skulle kunna nöja sig med att ta över territorium i Ukraina, och behålla Krimhalvön, och att det skulle accepteras av europeiska politiker.

– Men jag har svårt att tro att USA skulle gå in och trycka tillbaka Putin. Och att han då ynkande skulle be om nåd, jag tror inte att det är så väst kommer att agera.

– Förhoppningen med sanktionerna är att det skapar en politisk situation som gör att människor i Putins omgivning sparkar ut honom ur Kreml. Men jag tror i och för sig en utgång från kriget är att det visar sig att Putin och andra länder kring honom inte kan behålla makten.

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Alexander Zemlianichenko/TT

Kan Putin ta över hela Ukraina?

Om Vladimir Putin kommer att ta över hela Ukraina är svårt att säga, menar Enerud. Men det som skulle kunna hända är att han kontrollerar 20-40 procent av territoriet och väljer ut en lämplig president, som Ukrainas lagliga ledare, med terrorister som kontrollerar resten av landet.

– Så har man skapat ett slags “låtsas-Ukraina” som man förhandlar med, säger Enerud och lägger till:

– Men det betyder inte att Ukraina blivit ryskt eller att Putin besegrat Ukraina. Så länge det finns ett motstånd kommer Ukraina fortsätta att bekämpa Putin, avslutar Per Enerud.

Läs mer om hur Vladimir Putin tog över makten i Ryssland.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!