Krig har brutit ut i Ukraina.
Krig har brutit ut i Ukraina. - Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT och Aris Messinis/AP/TT

Kriget i Ukraina – så började konflikten med Ryssland

Krig har utbrutit i Ukraina efter att Ryssland gått till storskalig militär attack på flera håll i landet. Men konflikten mellan länderna sträcker sig långt bak i tiden. Nyheter24 sammanfattar hur konflikten mellan Ryssland och Ukraina sett ut.


Kriget i Ukraina är nu ett faktum och många invånare i landet flyr från storstäderna.

Läs om Anna, 31, som befinner sig i det krigsdrabbade landet, här.

Kriget i Ukraina bröt ut den 24 februari

Under torsdagen den 24 februari hände det som många kallat det värsta möjliga scenariot: Ryssland gick till storskalig militär attack mot Ukraina. Läs allt vi vet om invasionen här.

Detta efter att det säkerhetspolitiska läget i de östra delarna av Europa, under de gångna månaderna, genomgått vad man vid organisationen Folk och Försvar beskrivit som en "kraftig försämring".

Konflikten mellan Ryssland och Ukraina 

Men konflikten mellan Ryssland och Ukraina sträcker sig långt bak i tiden. Många ukrainska invånare pekar dock på tiden omkring 2013 och 2014 som startskottet för den allt mer försämrade relationen med grannlandet.

  • I november 2013 tar sig tiotusentals ukrainska medborgare ut på Kievs gator för att demonstrera mot att landet, efter ryska påtryckningar, backat från förhandlingarna om ett samarbetsavtal med EU. 
  • I februari 2014 tvingas Ukrainas tidigare president, den ryskstödde Viktor Janukovytj, lämna sin post efter att drygt 100 personer dödats i samband med demonstrationerna. 
  • I mars 2014 annekterar Ryssland, som ville se Janukovytj vid makten, Krimhalvön och två andra landområden i Ukraina. Sedan dess har USA och Nato bistått med ekonomiskt stöd till Ukraina för att stärka deras militärkapacitet – något som provocerat Ryssland. Läs allt om Nato här.
  • I april 2021, efter att konflikten blossat upp och lugnats ned vid upprepade tillfällen, flyttar ryska militärtrupper närmare den ukrainska gränsen. 
  • I slutet av november 2021 flyttas uppemot 100 000 ryska soldater till den ukrainska gränsen.
  • I januari 2022 kräver Rysslandett ett skriftligt avtal med Nato som ska förhindra dem från att ta in nya medlemsländer. I utbyte skulle de ryska trupperna dra sig tillbaka från gränsen. Men Nato sade, precis som USA, bestämt nej.
  • Den 21 februari 2022 erkände Vladimir Putin de ukrainska städerna Luhansk och Donetsk som självständiga entiteter – något som fördömdes globalt. Läs mer om det här.
  • Den 24 februari inledde Ryssland kriget mot Ukraina genom en storskalig militär attack. 

Källa: SVT

Varför attackerar Ryssland Ukraina?

Vladimir Putin uppgav i ett tv-sänt tal, den 24 februari, att syftet med invasionen är att demilitarisera landet och att röja undan nazister i vad han kallar den ukrainska "juntan". 

Putin varnade dessutom omvärlden för vad som kan komma att ske om man ingriper.

– Om ni gör det, kommer ni möta konsekvenser större än någon av er mött genom historien, sade han i sitt tal.

Varför är det krig i Ukraina?

Men enligt Rysslandsexperten Kerstin Kronvall handlar det snarare om att Ryssland bara vill ta makten över landet och se till att dess status som självständig stat upphör.

– Det är helt tydligt att president Putin har bestämt sig för att nu ska detta land förstöras, säger hon till Svenska Yle

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.