Polina och kriget i Ukraina.
Polina är ett av barnen som fallit offer för kriget i Ukraina. - Foto: Privat/Facebook/Volodomyr Bondarenko

Fjärdeklassaren Polina har dödats i striderna i Ukraina

Rysslands invasion av Ukraina har skördat hundratals liv och antalet fortsätter att öka. På måndagen spreds namn och bild på ett av barnen, fjärdeklassaren Polina som dött i striderna, världen över.


Kriget i Ukraina har pågått i över fem dagar, efter att president Vladimir Putin beordrat ryska trupper att ta sig in landet i en storskalig militär attack. Läs allt vi vet om den ryska invasionen här.

Över tio av de som dött ska vara barn, uppger Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj, enligt Aftonbladet.

Ett barn vid polska gränsen letar bland leksaker. Visar Kryeziu/AP/TT

Ukrianska Polina sköts ihjäl av ryska strykor

På måndagen möttes människor, världen över, av bilden på fjärdeklassaren Polina som dödats av de ryska styrkorna. Hon är ett av de barn som fallit offer för kriget.

Lokala myndigheter i huvudstaden Kiev uppger, enligt BBC och The Guardian, att Polina och hennes familj blev beskjutna när de färdades i en bil i den nordvästra delen av staden. 

Hennes bror och syster intensivvårdas på olika barnsjukhus, medan barnens föräldrar omkom i attacken. Bilden på Polina spreds på Facebook först av Kievs vice borgmästare Volodomyr Bondarenko. I inlägget uppmanar han även till att stanna hemma i största möjliga mån.

Sjuårig flicka dödad i attack mot förskola i Ukraina

En annan sjuårig flicka var en av sex människor som miste livet under en attack mot en förskola, enligt BBC, i staden Ochtyrka som ligger i de nordöstra delarna av Ukraina.
Foto: Czarek Sokolowski/TT

Människorättsorganisationen Amnesty International pekar ut de ryska soldaterna som ansvariga.

– Ni ser, alla är täckta av blod. Kolla på det, det krossar mig att det här är en förskola. Vad är det de skjuter på? Militära föremål? Var är de då?, säger ett ögonvittne till The Guardian

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!